RIA: Ruske snage preuzele kontrolu nad selom u Donjeckoj oblasti; Ukrajinski generalštab: Napad odbijen

Ruske snage nedjeljama zauzimaju malo po malo teritorije na istoku Ukrajine, a taj trend se ubrzao od pada grada Avdijvke, koji je Moskva zauzela sredinom februara

4554 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2024. 13:21h

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Nevelske u ukrajinskoj oblasti Donjeck, javila je danas novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajinski generalštab je u jutarnjem izvještaju sa linije fronta rekao da su ruski napadi na oblast Nevelske odbijeni.

Ovo je objavljeno dan pošto je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Ukrajina "zaustavila" rusko napredovanje na ukrajinskoj teritorije i da je situacija na frontu "mnogo bolja", prenosi agencija Beta.

Jedinice iz Južnih snaga "oslobodile su selo Nevelske u pravcu Donjecka i zauzele povoljne linije i položaje", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u svom redovnom dnevnom izvještaju.

Nalog Dipstejt (DeepState) na Telegramu, blizak ukrajinskoj vojsci i koji ima više od 680.000 pratilaca javio je sinoć da "neprijatelj napreduje kod Nevelske".

Ruske snage nedjeljama zauzimaju malo po malo teritorije na istoku Ukrajine, a taj trend se ubrzao od pada grada Avdijvke, koji je Moskva zauzela sredinom februara.

Objava o ruskom zauzimanju sela data je dan poslije intervjua predsjednika Zelenskog francuskim medijima u kome je on dao uvjeravanja da je rusko napredovanje na istoku "zaustavljeno" i da je situacija "mnogo bolja" na frontu nego prije tri mjeseca.

Ukrajina je krenula u izgradnju stotina kilometara odbrambenih utvrđenih linija da zaustavi rusko napredovanje, ali pojavile su se kritike da su te utvrde slabe i da ih nema u nekim zonama.

Bonus video: