Policija uklonila Gretu Tunberg i klimatske aktiviste koji su blokirali ulaz u švedski parlament

Dvoje policajaca podiglo je Tunbergovu i odvuklo je nekih 20 metara od vrata koja je zapriječila prije nego što su je spustili na zemlju

6027 pregleda 1 komentar(a)
Policajci privode Tunberg tokom ove klimatske akcije, Foto: Reuters
Policajci privode Tunberg tokom ove klimatske akcije, Foto: Reuters

Švedska policija je u utorak na silu uklonila Gretu Tunberg i druge klimatske aktiviste koji su drugi dan blokirali ulaz u parlament, tako što ih je odvezla policijskim kombijem.

Dvoje policajaca podiglo je Tunbergovu i odvuklo je nekih 20 metara od vrata koja je zapriječila prije nego što su je spustili na zemlju.

Stokholmska policija saopštila je da iako su aktivisti imali pravo da demonstriraju ispred parlamenta, između pet i 10 ljudi je uklonjeno, jer su blokirali ulaz.

Oni su odbili da daju komentare u vezi sa konkretnim pojedincima.

Tunberg i desetine drugih aktivista za zaštitu životne sredine počeli su u ponedjeljak da blokiraju glavne ulaze u švedski parlament u znak protesta protiv efekata klimatskih promena i, kako su rekli, političke neaktivnosti.

Aktivisti su otišli u ponedjeljak popodne, ali su se vratili na proteste u utorak ujutro.

Tunberg (21) je postala lice mladih klimatskih aktivista pošto su njeni nedjeljni protesti, počevši od 2018. godine, ispred švedskog parlamenta brzo prerasli u globalni omladinski pokret, a veliki skupovi održavaju se širom kontinenata.

Prošle godine policija je privodila Tunberg ili je udaljavala sa protesta u nekoliko zemalja, uključujući Švedsku, Norvešku i Nemačku.

Britanski sud je prošlog mjeseca oslobodio optužbi za kršenje javnog reda, pošto je sudija presudio da policija nije imala ovlašćenja da uhapsi nju i druge na protestu u Londonu prošle godine.

Bonus video: