Atal: Pobjeda Rusije u Ukrajini bi bila kataklizma za Francuze

Francuski premijer je insistirao na "konkretnim i opipljivim" rizicima ruske pobjede nad "svakodnevnim životom" Francuza i "kataklizmi za njihovu kupovnu moć". Pomenuo je da bi to dovelo da porasta inflacije, cijene hrane i energije

3647 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobjeda Rusije u Ukrajini bila bi "kataklizma" za Francuze, izjavio je danas francuski premijer Gabrijel Atal braneći strategiju pomoći Ukrajini pred poslanicima.

Očekuje se da će tu strategiju velika većina da podrži u donjem domu francuskog parlamenta, uprkos podjelama u ljevičarskim stranaka i uzdržanost ektremno desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen.

Atal je danas započeo debatu u parlamentu odavanjem priznanja "izuzetnom otporu ukrajinskog naroda". Ta izjava je dobila aplauz mnogih poslanika, a neki od njih su čak ustali.

Francuski premijer je insistirao na "konkretnim i opipljivim" rizicima ruske pobjede nad "svakodnevnim životom" Francuza i "kataklizmi za njihovu kupovnu moć". Pomenuo je da bi to dovelo da porasta inflacije, cijene hrane i energije.

Glasanje protiv francuske strategije pomoći bilo bi "okretanje leđa našoj istoriji. Uzdržati se znači bježati", rekao je premijer aludirajući na radikalno ljevičarsku stranku "Nepokorenu Francusku" i ekstremnu desnicu.

Glasanje, bez obavezujuće vrijednosti, očekuje se oko 20.00 sa ishodom koji bi mogao biti povoljan za vladu, zahvaljujući podršci desničarske stranke Republikanci, socijalista i ekologa.

Riječ je o francusko-ukrajinskom bezbjednosnom sporazumu od 16. februara. Zaključen je na deset godina, a podrazumijeva jačanje vojne saradnje, posebno u oblasti artiljerije i protivvazdušne odbrane.

Stranka Marin Le Pen je saopštila da će biti uzdržana, jer smatra da postoje crvene linije, uključujući slanje kopnenih snaga i moguće članstvo Ukrajine u NATO-u i Evropskoj uniji.

Bonus video: