Jarmiš: Čekićem napadnut Leonid Volkov, dugogodišnji saradnik Alekseja Navaljnog

Neko je razbio prozor automobila i poprskao mu oči suzavcem, nakon čega je napadač počeo udarati Leonida čekićem", rekla je bivša portparolka Alekseja Navaljnog Kira Jarmiš u objavi na društvenim mrežama

14520 pregleda 0 komentar(a)
Put ispred kuće Volkova u Viljnusu, Foto: Reuters
Put ispred kuće Volkova u Viljnusu, Foto: Reuters

Leonid Volkov, pripadnik ruske opozicije i dugogodišnji saradnik Alekseja Navaljnog, napadnut je u utorak 12. marta u blizini svog doma u Litvaniji.

Volkov je napadnut čekićem u litvanskom glavnom gradu Viljnusu, rekla je za agenciju Rojters Kira Jarmuš, bivša portparolka Navaljnog.

"Leonid Volkov je upravo napadnut ispred svoje kuće. Neko je razbio prozor automobila i poprskao mu oči suzavcem, nakon čega je napadač počeo udarati Leonida čekićem", rekla je Jarmiš u objavi na društvenim mrežama.

"Leonid je sada kod kuće, policija i hitna pomoć su na putu prema njemu", dodala je.

Nekoliko opozicionih lidera i saradnika Alekseja Navaljnog optuženo je za osnivanje ekstremističke grupe. Mnogi njegovi bliski saradnici, uključujući advokaticu Ljubov Sobol i Leonida Volkova pobjegli su iz zemlje pod pritiskom ruskih vlasti.

Aleksej Navaljni (47) je umro 16. februara u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga.

Prema vlastima, najžešći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina onesvijestio se tokom obilaska zatvorskog dvorišta, a pokušaji reanimacije bili su neuspješni.

Navaljni je preminuo poslije godina zatočeništva tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, uskraćivana mu je medicinska njega, žalio se da je bio podvrgnut lišavanju sna i još mnogo toga. Ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podnio zbog navodnog zlostavljanja.

Evropski parlament je dan prije sahrane usvojio rezoluciju u kojoj se za smrt Navaljnog krivi država Rusija i predsjednik Vladimir Putin.

U vrijeme smrti, ovaj istaknuti kritičar Kremlja, služio je 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i drugi nazvali politički motivisanim.

Pristalice Navaljnog vjeruju da je ubijen, a njegova udovica Julija je obećala da će nastaviti posao svog supruga.

Bonus video: