Volkov: Htjeli su da me pretvore u biftek, karakteristični gangsterski pozdrav od Putina

"Udario me je 15 puta u nogu, ali mi je noga nekako ostala netaknuta. Boli dok hodam, ali kažu da nije slomljena. Međutim, ruku mi je slomio", rekao je Volkov

7809 pregleda 10 komentar(a)
Volkov, Foto: Reuters
Volkov, Foto: Reuters

Leonid Volkov, bivši saradnik pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koga je neidentifikovani napadač napao čekićem u Viljnusu, obećao je da nastavak borbe protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, uprkos tome što je zadobio povrede po tijelu i slomljenu ruku.

"Nastavljam da radim i ne odustajem", rekao je Volkov u snimku objavljenom na svom Telegram kanalu nakon otpuštanja iz bolnice u glavnom gradu Litvanije.

"Htjeli su da me pretvore u biftek. Naravno, čekićem za meso. Muškarac me je napao u dvorištu moje kuće", rekao je Volkov.

"Udario me je 15 puta u nogu, ali mi je noga nekako ostala netaknuta. Boli dok hodam, ali kažu da nije slomljena. Međutim, ruku mi je slomio", rekao je Volkov i dodao da je ovo bio "karakteristični gangsterski pozdrav od Putina".

Portparol litvanske policije Ramunas Matonis potvrdio je za AFP da je ruski državljanin napadnut u blizini njegove kuće u Vilnjusu u utorak oko 22 sata. Ime nije navedeno.

Prema riječima novinara Sergeja Parkhomenka, kako prenosi nezavisni medij na ruskom jeziku – Meduza, Volkov živi u maloj zajednici izvan Viljnusa.

Litvanski ministar inostranih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da su "vijesti o napadu šokantne".

"Nadležne vlasti rade na ovome. Počinioci će morati da odgovaraju za svoj zločin", napisao je Landsbergis na mreži X.

Fotografije povrijeđenog Volkova i njegovog oštećenog automobila objavila je na Telegramu ekipa preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Napad je prva prijavila Kira Jarmiš, bivša portparolka Navaljnog i sekretarka njegove Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), koja je na mreži Iks napisala da je neidentifikovani muškarac razbio prozor na Volkovovom automobilu, bacio suzavac na oči i udarao Volkova čekićem za meso.

Jarmiš je kasnije dodala da se Volkov uzvratio na napadača "vratima automobila i nogama".

"Zbog toga je ima povrede na nogama", objasnila je.

Direktor FBK-a Ivan Ždanov kasnije je objavio fotografiju na kojoj političara nose prema kolima hitne pomoći.

Aleksej Navaljni, Putinov najžešći kritičar, umro je prošlog mjeseca pod sumnjivim okolnostima u 47. godini u zatvoru u ruskom arktičkom regionu, gdje je služio 19-godišnju kaznu.

Volkov i nekoliko drugih saveznika Navaljnog napustili su Rusiju 2019. godine nakon što su vlasti započele istragu FBK-a i aktivnosti te fondacije.

On je 2021. godine dodan na listu traženih osoba zbog aktivnosti usmjerenih protiv Kremlja.

Volkov je za Meduzu, u utorak prije napada, kazao da je zabrinut za svoju sigurnost poslije smrti Navaljnog.

"Sada je glavni rizik taj da ćemo svi biti ubijeni", rekao je za Meduzu.

Bonus video: