Varšava ulaže milione u skloništa

Invazija na Ukrajinu uticala na poljske vlasti da ubrzaju pripreme za potencijalne napade

14067 pregleda 11 komentar(a)
Rafal Tšaskovski, Foto: Reuters
Rafal Tšaskovski, Foto: Reuters

Varšava će potrošiti 117 miliona zlota (oko 30 miliona dolara) u sljedeće dvije do tri godine na atomska skloništa i na druge bezbjednosne mjere, dok rat u susjednoj Ukrajini ulazi u treću godinu, kazao je juče gradonačlenik poljske prijestonice.

Mada Poljska uvjerava svoje građane da članstvo u NATO-u znači da su bezbjedni od eventualnog ruskog napada, invazija u susjednoj zemlji je uticala na vlasti da ubrzaju pripreme za potencijalne napade.

“Na našu inicijativu su preduzeli popis mjesta za sklonište”, kazao je Rafal Tšaskovski na konferenciji za novinare nakon objavljivanja izvještaja Vrhovne revizorske agencije u zemlji o kapacitetima skloništima.

Prema podacima vatrogasne službe, manje od četiri procenta populacije može računati na mjesto u skloništu, navodi se u izvještaju revizora. Takođe se ukazuje na nedostatak osnovnih regulativa za skloništa, uključujući neophodnu opremu i tehničke karakteristike potrebne za zaštitne strukture.

Podzemne garaže i metro stanice su među sedam miliona kvadratnih metara prostora u Varšavi koji mogu služiti kao sloništa, kazao je gradonačelnik. On je dodao da će bolnice biti pripremljene za prijetnje a stanovnici obučeni kako da postupaju u vanrednim situacijama.

Bonus video: