Savjet Evrope: Države moraju da bolje štite prava transrodnih osoba

Uprkos sve većoj vidljivosti transrodnih osoba i značajnom napretku širom Evrope, postoje "šokantno visoke stope diskriminacije, nasilja i nesigurnosti koje takve osobe doživljavaju u svakodnevnom životu"

2759 pregleda 2 komentar(a)
Transrodna zastava, Foto: Shutterstock
Transrodna zastava, Foto: Shutterstock

Države moraju da bolje zaštite prava transrodnih osoba, navodi se u izvještaju koje je objavilo Savjet Evrope, upozoravajući na visoki nivo diskriminacije i nesigurnosti transrodnih osoba u Evropi.

"Države imaju primarnu odgovornost u uklanjanju prepreka sa kojima se transrodne osobe suočavaju u ostvarivanju svojih prava", rekla je komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope, Dunja Mijatović, objavljujući novi izvještaj pod nazivom 'Ljudska prava i rodni identitet i izražavanje", prenosi AFP.

Uprkos sve većoj vidljivosti transrodnih osoba i značajnom napretku širom Evrope, postoje "šokantno visoke stope diskriminacije, nasilja i nesigurnosti koje takve osobe doživljavaju u svakodnevnom životu", rekla je Mijatović.

Među ključnim preporukama, Savjet poziva države da osiguraju transrodnim osobama "efektan pristup transspecifičnim zdravstvenim uslugama bez stigme" i bez podnošenja psihološke procjene.

Osim toga, rodni identitet i rodno izražavanje trebali bi da budu posebno prepoznati "u zakonodavstvu protiv diskriminacije", navodi se u izvještaju.

Transrodna osoba koja može vjerodostojno da dokaže proganjanje zbog rodnog identiteta trebala bi da dobije status kao izbjeglica, ocjenjuje Savjet Evrope.

Postupci za pravno priznavanje pola trebali bi da se provode mnogo brže i transparentnije te bi takođe trebali da budu i otvoreni za maloljetnike "uz dužno poštovanje djetetovih pogleda, zrelosti i najboljeg interesa, a idealno bez proizvoljnih dobnih ograničenja".

Svi ljudi bi trebali da imaju mogućnost korištenja sanitarnih čvorova "na dostojanstven i siguran način, u skladu sa svojim rodnim identitetom kada su oni rodno odvojeni", preporučuje se u izvještaju.

Savjet Evrope je osnovan 1949. godine kako bi zaštitilo demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava u Evropi.

Nezavisno je od Evropske unije i ima više članica od EU te uključuje gotovo sve evropske države, podsjeća AFP.

Bonus video: