Posljednji plan da se Putinu nanese "maksimalna šteta"

Opozicioni lider Aleksej Navaljni je prije smrti predstavio strategiju borbe protiv ruskog predsjednika

16076 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Putin sa pristalicama kod Stavropolja, Foto: Beta/AP
Putin sa pristalicama kod Stavropolja, Foto: Beta/AP

Samo 15 dana prije nego što je proglašen mrtvim u ruskom zatvoru, Aleksej Navaljni je lansirao posljednju salvu protiv Vladimira Putina.

Na njegovom nalogu na platformi X, objavljena je poruka sa prvim instrukcijama uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju ovog vikenda.

"Sviđa mi se ideja da glasači koji se protive Putinu zajedno izađu na birališta u 12 sati. U podne protiv Putina", napisao je Navaljni.

Protest, serija iznenadnih okupljanja širom zemlje, bio bi nacionalnog karaktera, legalan i relativno bezbjedan. "Pa, šta oni mogu učiniti?", dodao je Navaljni. "Hoće li zatvoriti biračka mjesta u podne? Hoće li organizovati akciju podrške Putinu u 10 sati ujutru? Hoće li evidentirati sve koji su došli u podne i staviti ih na listu nepouzdanih ljudi?"

"Politiko" piše da je odavno jasno da izbori neće biti ni slobodni ni fer. Putin će biti jedini stvarni kandidat, dok su svi njegovi istaknuti kritičari ili mrtvi, zatvoreni, u egzilu ili diskvalifikovani. Ali samo pojavljivanjem u zakazano vrijeme, Rusi bi mogli izraziti neslaganje i razotkriti glasanje kao lažno, dodaje briselski portal

Ističe da je smrt Navaljnog, zvanično od prirodnih uzroka, što žestoko osporavaju njegovi pristalice i porodica koji tvrde da je ubijen, dala novi zamah tom pokretu.

Privođenje muškarca koji je ostavio cvijeće za Navaljnog na Spomenik žrtvama političke represije u Sankt Peterburgu
Privođenje muškarca koji je ostavio cvijeće za Navaljnog na Spomenik žrtvama političke represije u Sankt Peterburgufoto: Reuters

Nakon što su hiljade Rusa prkosile hladnoći i vlastima kako bi prisustvovali sahrani i položili cvijeće na njegov grob, Navaljnijev poziv prihvatila je njegova udovica i politička nasljednica Julija Navaljnaja.

"Aleksej je pozvao ljude da učestvuju u ovom protestu i zbog toga je ovo za mene lično toliko važno," rekla je nedavno na snimku u kojem je pozvala Ruse da se pridruže događaju "za Navaljnog".

"Želim da radim ono što je on smatrao ispravnim," dodala je.

Navaljni je ostao Putinov najmoćniji protivnik i bez obzira na to da li će mase Rusa izaći da izraze neslaganje u nedjelju u podne, njegova smrt je dodatno naglasila nedostatak Putinovog legitimiteta, ocjenjuje "Politiko".

"Čak i u smrti, Navaljni nanosi maksimalnu štetu Putinu," rekao je Maksim Reznik, opozicioni političar od kojeg je Navaljni preuzeo ideju "Podne protiv Putina".

"Dao je čitav svoj život za našu slobodu," rekao je Reznik. "Posljednje što je uradio bilo je da nas je zamolio da joj posvetimo 30 minuta."

Potemkinovi izbori

"Politiko" navodi da se na izborima koji počinju danas i završavaju se u nedjelju, Putin u suštini takmiči protiv sebe iz prošlosti.

Cilj ruskog predsjednika, koji je došao na vlast 1999. godine i nikada nije učestvovao ni u jednoj predizbornoj debati, je da nadmaši svoj učinak sa prošlih izbora 2018. kada je prema zvaničnim rezultatima osvojio rekordnih 77 procenata glasova.

Još bolji rezultat bio bi javna potvrda tvrdnje koju je Putin iznio u februaru tokom godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini: da njegov rat protiv Ukrajine podržava "apsolutna većina Rusa".

Cilj ruskog predsjednika, koji je došao na vlast 1999.i nikada nije učestvovao ni u jednoj predizbornoj debati, je da nadmaši učinak sa izbora 2018. kada je osvojio rekordnih 77 procenata glasova

Očekuje se da će Putinova garantovana pobjeda pojačati njegovo samopouzdanje pred ono što analitičari upozoravaju da bi mogla biti dalja eskalacija represije i, moguće, druga mobilizacija za rat u Ukrajini.

To su takođe prvi izbori od 2020. godine, kada mu je promjena ustava omogućila da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata.

Izbori se održavaju i u okupiranim djelovima Ukrajine: Mariupolj
Izbori se održavaju i u okupiranim djelovima Ukrajine: Mariupoljfoto: Reuters

"Cilj je da sve izgleda stvarno i da se stvori privid podrške većine, kako bi se u očima Rusa i svijeta zamaglila činjenica da Putin nema pravno pravo da uopšte učestvuje na ovim izborima", rekla je Ekaterina Šulman, ruska politička analitičarka u Karnegi Centru za Rusiju i Evroaziju u Berlinu.

"Ovaj ritual se održava zato što se to tako radilo u proteklih dvadeset pet godina", dodala je. "To je način da sistem pritisne Control+S; da se ponovo sačuva."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prošlog ljeta predvidio da će Putin dobiti 90 procenata glasova, rekavši državnim medijima da će njegov šef biti ponovo izabran "velikom razlikom i da su izbori, u teoriji, samo dodatni trošak."

"Specijalna izborna operacija"

Briselski portal piše da Kremlj koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju kako bi postigao željeni rezultat.

U mnogim oblastima zemlje dijele se nagrade - od bonova za javni prevoz i vaučera za kafiće do pametnih zvučnika, automobila pa čak i stanova. Osim šargarepa, maše se i prijetećim štapovima, pri čemu je državnim službenicima, zaposlenima u državnim kompanijama i studentima strogo naređeno da glasaju.

Na video pozivima Rusima da glasaju prikazuje im se slika onoga što čeka njihovu zemlju ako ne učestvuju. Jedan spot koji kruži na prokremljskim društvenim mrežama poručuju Rusima: "Budi muškarac, idi da glasaš!"

Ističući homofobiju koja je postala stub Putinovog režima, može se vidjeti muškarac kako brije noge, nanosi šminku i prijeti da će mučiti drugog muškarca gigantskim dildoom.

U metodama koje analitičari upozoravaju da će se koristiti da se poveća izlaznost i olakša manipulisanje, Ruse u 29 oblasti pozivaju da glasaju elektronski, dok će se izbori održati tokom tri dana.

Russia
foto: GRAPHIC NEWS

Osim Putina, glasači će imati izbor između još tri imena - kandidata Komunističke partije Nikolaja Haritonova, lidera Liberalno-demokratske partije Leonida Sluckog i Vjačeslava Davankova iz stranke Novi ljudi.

Davankov navodno treba da privuče liberalnije Ruse, ali se, prema ocjeni "Politika", za njegov program teško može reći da je progresivan. On poziva na mir sa Ukrajinom, ali "po našim uslovima", podržava aneksiju ukrajinskih teritorija i zakone o vojnoj cenzuri, i koautor je zakona koji zabranjuje hirurške zahvate za promjenu pola.

Jedini kandidati koji su se izjasnili protiv rata, Jekaterina Duncova i Boris Nadeždin, koji se našao u svjetskim vijestima nakon što su antiratni Rusi stajali u red ispred prostorija njegove kampanje, diskvalifikovani su iz tehničkih razloga.

"Ono što ćemo vidjeti zapravo je 'specijalna izborna operacija' gdje Putin ponovo imenuje Putina," izjavio je opozicioni političar Reznik za "Politiko" iz egzila u Viljnusu, koristeći igru riječi koja se odnosi na Putinov opis rata u Ukrajini kao specijalne vojne operacije.

Tačno u podne u Moskvi

S obzirom na to da nema mogućnosti da se izrazi neslaganje i da se izbori odlučuju u Kremlju umjesto na biralištima, Navaljnijevo Podne protiv Putina predstavlja jednu od rijetkih opcija koje su ostale Rusima koji se protive predsjedniku da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Kako je Navaljni rekao u svom tvitu, okupljanja će suprotstaviti prave glasače fikciji elektronskog glasanja.

"Politiko" piše da različite opozicione ličnosti i dalje predlažu izborne strategije: glasajte za (spoiler) kandidata koji nije Putin, poput Davankova, glasajte za više kandidata i time poništite glasački listić i bojkotujte glasanje u potpunosti.

Međutim, kako se dodaje, oni su takođe postigli jedinstveni konsenzus u podsticanju Rusa da dođu na biračka mjesta u podne 17. marta, bez obzira na to da li, ili kako, planiraju da glasaju nakon toga.

"Tokom Navaljnijeve sahrane, ljudi su shvatili da ih ima mnogo i da postoji način da pokažu da njihovo mišljenje važi," rekla je "Politiku" Duncova, diskvalifikovana predsjednička kandidatkinja.

"U današnjoj Rusiji, redovi su postali simbol neslaganja, način da izrazite građanski stav."

Putinov cilj je da nadmaši rezultat sa prošlih izbora
Putinov cilj je da nadmaši rezultat sa prošlih izborafoto: Beta/AP

"Politiko" napominje da ovaj da plan omogućava Rusima da pokažu nezadovoljstvo bez kršenja zakona o protestima čak i ako to ne garantuje bezbjednost.

"Putin je oduzeo ruskim građanima gotovo svako pravo koje imaju, ali do sada ne i ovo", rekao je saveznik Navaljnog Ivan Ždanov na Jutjub snimku prije smrti vođe opozicije.

Navaljnaja je ponovila poziv: "Šta oni mogu da urade? Da zatvore biračka mjesta? Da vas ne puste unutra?" poručila je gledaocima u video obraćanju.

Međutim, plan još možda neće ići kako su se nadali. Učešće na sahrani Navaljnog smatra se suštinski moralnim činom, rekla je Šulman, ali će se mnogi ruski protivnici Kremlja nerado povezati s izborima koje vide kao korumpirane i prljave.

Postoji i rizik da opozicija neće postići cilj predstavljanja velikih masa, s obzirom na to da će učesnici biti rasuti po stotinama biračkih mjesta širom zemlje.

Ne kažem da mi, kao Poljaci, možemo da srušimo režim. Ali najmanje što možemo da uradimo je da pokažemo da je car go

Fjodor, Moskovljanin u ranim tridesetim godinama, rekao je da mu je takav ishod prihvatljiv.

"Biće kao lokalni mini-protesti", rekao je za "Politiko". "To je takođe u redu, sve dok se ne osjećate sami."

"Politiko" navodi da vlasti, u međuvremenu, već preduzimaju preventivne mjere. Veb sajt koji koristi Navaljnijev tim za promociju okupljanja je blokiran, ruski opozicioni mediji izvještavaju da državni službenici imaju eksplicitne instrukcije da glasaju u određene dane i vrijeme, najčešće u petak.

Nekoliko gradova, uključujući Jekaterinburg, Novosibirsk i Rjazanj, najavili su svečanosti pred pravoslavni post u podne u nedjelju, vjerovatno da bi odvratili pažnju od masovnih skupova.

Reznik je rekao da je tek nakon što je predložio ideju Podne protiv Putina neko primijetio paralelu sa sličnim pozivom na akciju u Poljskoj 1989. godine. Plakat sa sloganom "Tačno u podne" pomogao je u mobilizaciji opozicije protiv komunističkog režima, što je na kraju dovelo do kraja vladavine koja je imala sovjetsku podršku.

"Ne kažem da mi, kao Poljaci, možemo da srušimo režim," rekao je Reznik. "Ali najmanje što možemo da uradimo je da pokažemo da je car go."

Bonus video: