Prvi dan izbora u Rusiji: Farba u glasačkim kutijama, molotovljev koktel u Putinovom rodnom gradu...

Milioni Rusa glasali su u 11 vremenskih zona u zemlji, a zvaničnici su prvog dana naveli da je izlaznost veća od 35 odsto

14051 pregleda 11 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta u Moskvi, glavnom gradu Rusije, Foto: Reuters
Sa jednog glasačkog mjesta u Moskvi, glavnom gradu Rusije, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Ukrajinu da pokušava da poremeti predsjedničke izbore u Rusiji, na kojima će gotovo izvjesno dobiti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin je kak prenosi agencija Rojters rekao da će Moskva kazniti Kijev zbog njegovih najnovijih napada.

Rojters piše da su prvi od tri dana glasanja obilježili prekidi, uključujući sipanje farbe u glasačke kutije, molotovljev koktel bačen na biračko mjesto u Putinovom rodnom gradu i izvještaji o sajber napadima.

Milioni Rusa glasali su u 11 vremenskih zona u zemlji, a zvaničnici su prvog dana naveli da je izlaznost veća od 35 odsto.

Rat u Ukrajini bacio je sjenku na glasanje, sa, kako je Putin rekao, višekratnim granatiranjem zapadnih regiona Rusije i pokušajem 2.500 ukrajinskih zastupnika da tenkovima pređu u dva ruska regiona.

"Ovi neprijateljski udari neće ostati nekažnjeni", rekao je vidno ljut Putin na sastanku Savjeta bezbjednosti Rusije.

Putin
Putinfoto: Reuters

Ukrajinski zvaničnici rekli su da napade izvele ruske oružane grupe sa sjedištem u Ukrajini koje se protive Kremlju.

U napadu ruskim balističkim projektilima pogođeno je stambeno područje u ukrajinskom crnomorskom lučkom gradu Odesi, pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi, a ranjeno je više od 70, u najsmrtonosnijem napadu Moskve u posljednjih nekoliko nedjelja, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će Rusija dobiti "fer odgovor" za, kako je rekao, "podli" udar.

Usred rata u Ukrajini, najsmrtonosnijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, Putin (71) dominira političkim pejzažom Rusije i nijedan od ostala tri kandidata na glasačkom listiću ne predstavlja nikakav kredibilan izazov.

Više od 114 miliona Rusa ima pravo glasa, uključujući i ono što Moskva naziva svojim "novim teritorijama" – četiri regiona Ukrajine koje njene snage samo djelimično kontrolišu, ali za koje ona tvrdi da su dio Rusije.

Ukrajina kaže da je organizovanje tamošnjih izbora nezakonito i nevažeće.

Putin je glasao onlajn
Putin je glasao onlajnfoto: Reuters

Na video snimku koji je objavio Kremlj vidi se kako Putin glasa onlajn i maše kameri.

Rusi u otprilike trećini zemlje prvi put su u mogućnosti da glasaju elektronskim putem na predsjedničkim izborima - nešto za šta kritičari kažu da nije podložno kontroli i da je podložno zloupotrebi.

"Ovo su najzatvoreniji, najtajniji izbori u ruskoj istoriji", rekao je Rojtersu u telefonskom intervjuu Stanislav Andrejčuk, kopredsjedavajući grupe za praćenje glasova "Golos", koju je država označila kao "stranog agenta".

Farba, molotovljev koktel...

Farba je sipana u glasačke kutije u Moskvi, na ukrajinskom poluostrvu Krimu koji je 2014. godine anektirala Rusija i u kavkaskom regionu Karačajevo-Čerkesije, prema ruskim medijima, u očiglednim protestima protiv Kremlja.

CCTV snimci jednog incidenta sa polivanjem boje pokazuju mladu ženu kako odlaže svoj glasački listić prije nego što je mirno sipala zelenu tečnost u glasačku kutiju.

Odmah zatim je primijećen policajac kako je privodi.

Molotovljev koktel bačen je na biračko mjesto u Sankt Peterburgu, a uhapšena je 21-godišnja žena, prenio je sajt Fontanka.

Na biračkim mjestima u Moskvi i Sibiru zabilježeni su pokušaji podmetanja požara, piše Rojters.

Šefica ruske izborne komisije Ela Pamfilova rekla je da počiniocima takvih djela prijeti kazna do pet godina zatvora i sugeriše da su ih platili oni koji su željeli da poremete glasanje.

"Pažljivo slušajte svi", rekla je Pamfilova prije nego što je pomenula član Krivičnog zakonika koji govori o ometanju rada izbornih komisija.

Kremlj kaže da će Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od posljednjeg dana 1999. godine, pobijediti jer ima široku podršku za spasavanje Rusije od postsovjetskog haosa i suprotstavljanje onome što naziva arogantnim, neprijateljskim Zapadom.

Veteran vladar

Putin je naredio punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između kijevskih snaga na jednoj strani i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika na drugoj strani.

Ako Putin završi novi šestogodišnji mandat, preteći će sovjetskog diktatora Josifa Staljina i postati ruski vladar sa najdužim stažom od carice Katarine Velike u 18. vijeku, navodi Rojters.

Zapad gleda na Putina kao na autokratu i ratnog zločinca.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao ga je ubicom i "ludim".

Ali u Rusiji je rat pomogao Putinu da ojača svoju vlast i poveća svoju popularnost među Rusima, pokazuju ankete i intervjui sa visokim ruskim izvorima.

Najpoznatiji ruski opozicioni političar, Aleksej Navaljni, iznenada je preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji prošlog mjeseca, a drugi kritičari Kremlja su u izgnanstvu ili u zatvoru.

Opozicija kaže da je glasanje lažno i pozvala je ljude širom Rusije da protestuju tako što će izaći da glasaju svi u isto vrijeme u nedjelju, u podne u svakoj od 11 vremenskih zona u zemlji.

Bonus video: