Ukrajina pokrenula napade dronovima dok Rusi izlaze na izbore

Rusko ministarstvo odbrane kaže da je tokom noći oboreno 35 ukrajinskih dronova, uključujući četiri u moskovskoj regiji

5133 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Krasnodara, Foto: REUTERS
Detalj iz Krasnodara, Foto: REUTERS

Ukrajina je pokrenula novi talas napada dronovima dok Rusi izlaze na predsjedničke izbore na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina.

Rusko ministarstvo odbrane kaže da je tokom noći oboreno 35 ukrajinskih dronova, uključujući četiri u moskovskoj regiji.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je peti dron, u blizini aerodroma Domodedovo, oboren u nedjelju ujutro. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Prema informacijama Ministarstva odbrane, još dva drona su srušena iznad regije Kaluga južno od glavnog grada Rusije i regije Jaroslavl sjeveroistočno od Moskve.

Napadi na regiju Jaroslavl, koja se nalazi oko 800 kilometara od ukrajinske granice, bili su jedni od najdaljih napada koje je Ukrajina do sada pokrenula.

Više ukrajinskih dronova oboreno je iznad regija Belgorod, Kursk i Rostov koje graniče s Ukrajinom i južnom regijom Krasnodar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je u ukrajinskom granatiranju u nedjelju poginula 16-godišnja djevojčica, a da je njen otac ranjen.

Dron je pao i na rafineriju u regiji Krasnodar, pri čemu je došlo do požara koji je ugašen nekoliko sati kasnije, kako navode regionalne vlasti. Radnik u rafineriji preminuo je od srčanog udara, rekli su dužnosnici. Rafinerije i naftni terminali bili su ključne mete napada ukrajinskih dronova.

Napadi su uslijedili nakon niza drugih ukrajinskih napada dronovima i drugih napada u proteklih nekoliko dana koje je Putin opisao kao pokušaj Ukrajine da prestraši stanovnike i izbaci iz kolosijeka predsjedničke izbore u Rusiji.

"Ti neprijateljski napadi nisu i neće ostati nekažnjeni", rekao je tokom sastanka svog Vijeća sigurnosti u petak.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je saopštila da je 14 ruskih dronova oboreno u nedjelju iznad regije Odesa. Napad je uslijedio nakon ruskog napada balističkim projektilima na južni lučki grad u petak kada je poginula 21 osoba. Drugi projektil zatim je ciljao osobe koje su prve hitne pomoći stigle na mjesto događaja, rekli su dužnosnici.

Kako je rat ušao u treću godinu, ruske snage su postepeno napredovale na prvoj liniji, dok je Ukrajina uzvratila napadima dronova unutar Rusije i pograničnih područja.

Bonus video: