Navaljna nakon glasanja na izborima za predsjednika Rusije: Naravno, napisala sam "Navaljni"...

Dok je ona ulazila u ambasadu Rusije u Berlinu, pristalice Navaljnog su skandirale - "Julija, Julija, mi smo uz tebe!", prenijela je agencija Frans pres sa lica mjesta

13824 pregleda 49 reakcija 24 komentar(a)
Navaljna, Foto: Reuters
Navaljna, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2024. 19:58h

Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog, jednog od najpoznatijih protivnika Kremlja, izjavila je danas da je napisala prezime svog supruga na glasačkom listiću za predsjedničke izbore u Rusiji.

Ona je danas glasala u ruskoj ambasadi u Berlinu, a ranije je pozvala pristalice Navaljnog, preminulog 16. februara u zatvoru u krugu ruskog Arktika, da dođu na birališta i ne glasaju za sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina, čija je pobjeda osigurana.

"Naravno, napisala sam 'Navaljni' jer nije moguće... da mjesec dana prije izbora bude ubijen glavni Putinov protivnik, koji je već bio u zatvoru", rekla je ona novinarima poslije glasanja.

Dok je ona ulazila u ambasadu, pristalice Navaljnog su skandirale - "Julija, Julija, mi smo uz tebe!", prenijela je agencija Frans pres sa lica mjesta.

Ona je nekoliko dana prije glasanja pozvala svoje pristalice da izađu na izbore u isto vrijeme, danas u podne, i daju glas bilo kom drugom kandidatu, osim Putinu.

Julija Navaljna, koja je uprkos izgnanstvu obećala da će nastaviti borbu svog supruga, bila je danas u redu ispred ambasade i sa osmijehom pristala da se fotografiše sa simpatizerima.

Nekoliko njih je došlo da se rukuje sa njom i ohrabri je dok su malo dalje od ambasade održane demonstracije protiv Putina i njegove gotovo izvjesne pobjede na izborima.

Julija Navaljna dobro poznaje Berlin, pošto je u tom gradu boravila nekoliko nedjelja tokom oporavka supruga 2020. godine, kada je bio žrtva teškog trovanja, pripisanog Kremlju. Kada se Navaljni u januaru 2021. iz Berlina vratio u Rusiju, odmah je uhapšen.

U Rusiji je danas treći i posljednji dan glasanja na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje pobjeda Putina, koji je na čelu zemlje praktično već 24 godine.Putin se suočava sa tri kandidata "bez težine" koji se ne protive ni invaziji u Ukrajini, ni represiji u zemlji koja je iskorijenila svu pravu opoziciju i koja je kulminirala smrću Navaljnog u zatvoru, sredinom februara, u arktičkom krugu.

Glasanje se odvijalo i u Crnoj Gori.

U Parizu hiljade birača ispred ruske ambasade, nisu svi protiv Putina

Nekoliko hiljada ljudi čekalo je u Parizu ispred ruske ambasade danas tačno u podne, za kada je ruska opozicija pozvala da se oda pošta pokojnom protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom i osude nedemokratski predsjednički izbori u Rusiji, na kojima se očekuje ubjedljiva pobjeda sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina.

Birači su strpljivo po kiši čekali u redu, dugom više od 600 metara, javila je agencija Frans pres sa lica mjesta.

Neki birači su rekli da će na glasačkom listiću napisati Navaljni, a drugi su ocijenili da je Putin nelegetiman predsjednik.

"Postoji želja da se situacija promijeni, na ovaj ili onaj način. U Ukrajini je rat. Svake godine stvari su sve gore. Neću glasati za Putina", rekao je jedan glasač.

Međutim, nekoliko Rusa je reklo da će ipak glasati za Putina.

"Kako možete da budete protiv Putina? On spasava svijet", rekao je jedan Rus koji živi u Parizu.

Drugi birač se složio rekavši da je Putin najbolji predsjednik.

Nekoliko desetina ljudi, od kojih su mnogi nosili plavo-bijelu zastavu ruske opozicije, poslije glasanja je krenulo u šetnju po ulicama Pariza, uzvikujući parole "Putin ubica!" i "Rusija protiv rata!".

U Rusiji je danas treći i posljednji dan glasanja na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje pobjeda Putina, koji je na čelu zemlje praktično već 24 godine.

Bonus video: