Poljska: Kako je „ludi“ gradonačelnik donio čistu struju

U poljskoj varoši Londek-Zdroj su mislili da je gradonačelnik lud kad je predložio polje puno solarnih panela. Danas tamo dišu čistiji vazduh i struju plaćaju triput jeftinije

5038 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je Roman Kačmarčik 2014. godine postao gradonačelnik varoši Londek-Zdroj, njegova vizija su bili solarni paneli na okolnim poljima gde je rasla pšenica. Građani su ga doduše izabrali, ali su milisli da je to blesava ideja.

Energija iz obnovljivih izvora je tada za većinu Poljaka još uvek bila nepoznato područje, ali se Kačmarčik obavezao da će maleno banjsko mjesto u blizini češke granice pretvoriti u prvu energetsku samodovoljnu zajednicu u Poljskoj.

Po njegovom mišljenju, to bi jednim udarcem ubilo dvije muve: smanjilo bi užasno zagađenje vazduha u gradu, a i visoke troškove energije.

Kačmarčik, informatičar i ekonomista po zanimanju, gotovo čitav život je proveo među 5.500 stanovnika Londek-Zdroja. Svi su oni, posebno u zimskim danima morali disati, sumporni vazduh.

Kao i u mnogim poljskim gradovima, većina građana Londek-Zdroja se grijala na lož-ulje, ugalj, drvo pa čak i otpad. Zgrade gradića, iako žarkih boja, svake su zime dobijale novi sloj čađi i postajale sve tamnije.

„Nema tu smoga!“

O smogu se uopšte nije smjelo govoriti u gradiću kojem je glavni izvor prihoda bilo lečilište i tamošnje banje. Ali turisti su se redom žalili na zagađen vazduh.

Danas se Londek-Zdroj može pohvaliti fotonaponskom solarnom farmom s dvadeset redova solarnih panela raspoređenih na polju od jedanaest hektara, što je otprilike površina petnaest fudbalskih igrališta.

Kačmarčik tvrdi da je projekat bio veliki uspjeh na svim nivoima: grad sada ima čistiji vazduh, jeftiniju struju i na dobrom je putu da postane nezavisan od nacionalne elektroenergetske mreže.

Energetska zadruga u Londek-Zdroju – jedna od 22 energetske zajednice u Poljskoj — počela je sa radom u septembru prošle godine. Tri osnivača bila su najveća preduzeća u opštini.

Članovi zadruge dobijaju čistu energiju direktno iz solarne farme po trećini cijene koju su inače plaćali i računa im se samo korišćenje mreže.

Kolektiv će ove godine primiti nove članove iz grada i devet obližnjih sela. Preduzeća i privatna domaćinstva mogu kupiti akcije čija je vrednost 227 evra, plus jedno uplaćivanje istog iznosa za pridruživanje zadruzi. Štaviše, sve komunalne zgrade u Londek-Zdroju se sada u potpunosti snabdijevaju lokalnom zelenom energijom.

Uprkos očiglednim prednostima inicijative, gradonačelnik još uvek ima poteškoća da objasni svoje napore nekim građanima. Mnogima nije jasno što se toliko ulaže u solarne panele umjesto da se popravljaju putevi i druga komunalna infrastruktura. „Nisu baš svi ubijeđeni da zadruga funkcioniše“, priznaje gradonačelnik.

Bivša vlada protiv bilo čega „evropskog“

Kada je Kačmarčik počeo da planira projekat, shvatio je da ni poljska vlada nije spremna za takav pionirski poduhvat. Već i po pojmu „zadruge“ su ih smještali u nadležnost Ministarstva poljoprivrede i zato su se mogle osnivati samo u ruralnim područjima.

Gradonačelnik je imao dosta sreće, smatra Kšištof Smolnicki iz Fondacije Ekorazvoj, ekološke fondacije u Vroclavu. „U Poljskoj ne postoji zakonodavstvo za samoorganizovane energetske kolektive i proizvođače-potrošače obnovljive energije“, rekao je on za DW.

Iako je sve više solarnih panela po krovovima kuća u Poljskoj, još uvijek je nemoguće formirati zajednice obnovljive energije i zadruge u gradovima.

„Treba podsticati velike zadruge u gradskim predgrađima, javnim zgradama poput škola, bolnica i opštinskih zgrada, umjesto u ruralnim područjima“, smatra Smolnicki.

Tokom prethodne vlade, Poljska nije uspjela da donese zakonske okvire kojima bi se regulisali kolektivi obnovljive energije.

Ireneuš Perkovski, poljski energetski pionir, takođe kritikuje prethodnu vladu stranke Pravo i pravda. „Načelno se smatralo da će se zakoni o subvencijama i metodama mjerenja primjenjivati u opštinama, a ne u ministarstvima i da će se inicijativa razvijati odozdo prema gore. Ali to se nikada nije dogodilo“, smatra Perkovski.

Nakon osam godina konzervativne vlade, ionako skeptične prema klimatskim promjenama i obnovljivim izvorima energije, Kačmarčik se sada nada da će i nova vlada u Varšavi podržavati takve projekte.

Jer nova, liberalnija koaliciona vlada Poljske objavila je da će podsticati čistu energiju i do 2040. obustaviti korišćenje uglja. I doista, Kačmarčik je nedavno aplicirao u novom investicionom programu za energetske kolektive kako bi udesetostručio gradsku solarnu farmu.

Gradonačelnik uporno piše Briselu

Iako je na nacionalnom nivou bilo jedva ikakvih sredstava za one koji su zainteresovani za osnivanje energetskih zadruga, Kačmarčik je uspio da dobije podršku za niz drugih ekoloških projekata u gradu od Evropske unije, značajnog izvora finansiranja obnovljive energije za Poljsku.

Prošle je godine Poljskoj Evropska komisija odobrila oko 60 milijardi evra podrške i zajmova za, između ostalog, tranziciju zemlje prema održivosti i klimatskoj neutralnosti.

Kačmarčik redovno piše zahtjeve za podrškom: tako je novcem iz EU obnovio gradsku rasvetu led-svetiljkama, javne zgrade su izolovane, a čak 182 nekadašnje kotlarnice na ugalj su zamijenjene toplotnim pumpama ili barem gasnim kotlovima.

Sve u svemu, gradić Londek-Zdroj je postao primjer i škola za mnoge druge gradove u Poljskoj. Kvalitet vazduha se neprestano prati i lično gradonačelnik trenutne podatke ima na svom mobilnom telefonu.

Kačmarčik je stekao ugled kao energetski stručnjak i dijeli svoje znanje na forumima, stručnim panelima i konferencijama širom Poljske. A ako ga građani Londek-Zdroja na sledećim izborima ipak ne budu opet izabrali za gradonačelnika, priznaje da će biti ljut.

Ali ako se to dogodi, lako će naći posao kao savjetnik u drugim poljskim gradovima koji žele čistiji vazduh i sopstvenu energiju. Jer prema Kačmarčiku, energetska transformacija u Poljskoj tek je počela.

Bonus video: