Ruska izborna komisija pozdravila "rekordnu" Putinovu pobjedu: Osvojio 87,29 odsto glasova

"To je rekordan broj, gotovo 76 miliona" rekla je Pamfilova na konferenciji za novinare, dodajući da je to Putinov najbolji rezultat dosad

5907 pregleda 8 komentar(a)
Rekordna pobjeda na predsjedničkim izborima: Vladimir Putin, Foto: Reuters
Rekordna pobjeda na predsjedničkim izborima: Vladimir Putin, Foto: Reuters

Šefica ruske Centralne izborne komisije pozdravila je danas "rekordnu" pobedu Vladimira Putina na predsjedničkim izborima, koji je ponovo izabran, i to sa 87,29 odsto glasova na osnovu prebrojanih 99,75 odsto listića.

Predsjednica izborne komisije Ela Pamfilova je izjavila da je 75.948.438 birača glasalo za aktuelnog predsjednika.

"To je rekordan broj, gotovo 76 miliona" rekla je Pamfilova na konferenciji za novinare, dodajući da je to Putinov najbolji rezultat dosad.

Ona je rekla da nikad nije bila veća izlaznost, a iznosila je 77,44 osto, prenosi Spuntnjik.

Putin je poslije trodnevnog glasanja u Rusiji završenog juče, na izborima na kojima rezultat nije nikad bio pod sumnjom pošto su isključeni pravi opozicioni kandidati, osvojio peti mandat.

Nakon suočavanja samo sa simboličnim rivalima i oštrog suzbijanja opozicionih glasova, Putin je dobio podršku glasača da bude predsjednik zemlje narednih šest godina.

Putin vodi Rusiju kao predsjednik ili premijer od decembra 1999. godine.

Putin je rano jutros, poslije objavljivanja preliminarnih rezultata, rekao da oni pokazuju povjerenje i nadu u njega, dok su kritičari vidjeli izbore kao još jedan odraz unaprijed određene prirode izbora.

Svaka javna kritika Putina ili njegovog rata u Ukrajini je ugušena, prenosi agencija AP. Nezavisni mediji su "osakaćeni", njegov najveći politički protivnih Aleksej Navaljni umro je u arktičkom zatvoru prošlog mjeseca a drugi kritičari su u zatvoru ili u izgnanstvu.

Čestitke su Putinu ubrzo poslije objave djelimičnih rezultata uputili sjevernokorejski vođa, predsjednici Hondurasa, Nikaragve i Venecuele, kao i lideri bivših sovjetskih centralnoazijskih zemalja Tadžikistana i Uzbekistana, a jutros su stigle i čestitke Kine.

Zapad je odbacio glasanje kao lažno.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron napisao je na mreži X da tako ne izgledaju slobodni i pošteni izbori.

Bonus video: