Borelj predlaže da EU koristi 90 odsto prihoda od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu

Borelj je kazao da će uoči samita lidera EU koji će biti održan u četvrtak i petak, predložiti da se preostalih deset odsto prebaci u budžet EU koji bi se iskoristio za jačanje kapaciteta ukrajinske odbrambene industrije

5427 pregleda 40 reakcija 12 komentar(a)
Borelj na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, Foto: Reuters
Borelj na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, pozvao je danas u Briselu da se gotovo sav prihod od zamrznute ruske imovine iskoristi za kupovinu oružja za Ukrajinu.

On je, uoči sastanka ministra spoljnih poslova Evropske unije, novinarima rekao da će predložiti da EU koristi 90 odsto prihoda od ruske imovine zamrznute u Evropi za kupovinu oružja za Ukrajinu preko Evropskog fonda za mir, prenosi Rojters.

Borelj je kazao da će sjutra, uoči samita lidera EU koji će biti održan u četvrtak i petak, predložiti da se preostalih deset odsto prebaci u budžet EU koji bi se iskoristio za jačanje kapaciteta ukrajinske odbrambene industrije.

Visoki predstavnik EU je dao predlog da se koristi profit od ruske imovine koja je zaplijenjena, što bi moglo da donese 3 milijarde eura godišnje, a ne sama imovina.

Kolegijum komesara je 5. marta odobrio zajedničko saopštenje Komisije i Borelja o novoj evropskoj odbrambenoj industrijskoj strategiji (EDIS) kojom se, pored zajedničke nabavke, predlaže povećanje kapaciteta proizvodnje municije i ulaganje u dalje razvijanje te grane industrije.

Bonus video: