Estonija protjeruje diplomatu Rusije zbog miješanja u unutrašnja pitanja

Poslije novog protjerivanja u Ambasadi Rusije u Talinu će ostati šest diplomata - izjavio je Frans presu neimenovani portparol Ministarstva spoljnih poslova Estonije

4667 pregleda 0 komentar(a)
Talin (ilustracija), Foto: Shutterstock
Talin (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je danas saopštilo da je proglasilo nepoželjnom osobom jednog ruskog diplomatu u Talinu zbog miješanja u unutrašnja pitanja.

"Estonija je danas proglasila člana osoblja Ambasade Rusije s diplomatskim statusom personom non grata", napisao je šef diplomatije Estonije Margus Cahkna na platformi X.

Po njegovim riječima, ruska Ambasada se "miješala u unutrašnje pitanja Estonije, tačnije u jedan sudski proces, pribavljanjem dokumenata krivičnog predmeta i doprinoseći njihovom objavljivanju na ruskim društvenim mrežama".

Cahkna je pozvao ruske specijalne službe da "zaustave koordinisane akcije protiv Estonije, uključujući hibridne operacije".

Službena nota je uručena otpravniku poslova Ambasade Rusije u Talinu, pošto je ambasador protjeran iz Estonije u januaru 2023. godine. To je tada bila mjera reciprociteta zbog odluke koju je donijela Moskva.

Poslije novog protjerivanja u Ambasadi Rusije u Talinu će ostati šest diplomata - izjavio je Frans presu neimenovani portparol Ministarstva spoljnih poslova Estonije.

Bonus video: