Poljska i SAD protiv Sjevernog toka 2: Spriječiti političke pritiske Rusije na Evropu

"Sjeverni tok 2 je takav instrument, ne služi za diverzifikaciju isporuka gasa u Evropu već je izvor pritiska. Naši i interesi SAD su tu isti", kazao je šef poljske diplomatije
4 komentar(a)
Čelične cijevi za Sjeverni tok 2, Njemačka, Foto: Beta-AP
Čelične cijevi za Sjeverni tok 2, Njemačka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.05.2018. 07:37h

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič izjavio je tokom posjete SAD da su Poljska i SAD zajedničkim snagama protiv izgradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" po dnu Baltičkog mora, jer bi novi gasovod služio samo za politički pritisak Rusije na Evropu.

"I SAD imaju isti stav. Slično ocjenjujemo štetnost tog projekta koji daje instrumente Rusiji, a Rusija je agresivna. revizionistička država. Treba ograničiti oruđa Rusije da sprovodi politiku koja nanosi štetu Zapadu", kazao je danas Čaputovič državnom Poljskom radiju u Njujorku.

Čaputovič je razgovarao sa šefom američkog Stejt departmenta, Majkom Pompeom i, kako je kazao Poljskom radiju, zajedno su ocijenili da taj gasovod samo služi kao sredstvo ruskog političkog pritiska na Evropu.

"Sjeverni tok 2 je takav instrument, ne služi za diverzifikaciju isporuka gasa u Evropu već je izvor pritiska. Naši i interesi SAD su tu isti", kazao je šef poljske diplomatije.

Protiv izgradnje "Sjevernog toka 2" uz već postojeći gasovod "Sjeverni tok", bune se i baltičke republike i Ukrajina uvjerene da će novi gasovod samo poremetiti energetsku ravnotežu u regionu, ali protestuje i Slovačka koja bi u slučaju obustave ili drastičnog smanjenja isporuka ruskog gasa preko Ukrajine ostala bez oko 700 miliona eura godišnje koliko naplaćuje tranzit gasa dalje na Zapad.

Poljska nastoji da se što više oslobodi energetske zavisnosti od Rusije i računa na isporuke tečnog gasa preko modernog novog terminala u baltičkoj luci Švinoujšće i na planove za gasovod iz Norveške.