Evropska komisija predložila povećanje carina na ruske i bjeloruske žitarice

"Poljoprivredna zajednica EU je posebno izrazila zabrinutost zbog ovog rizika – uloga Rusije kao vodećeg svjetskog izvoznika žitarica, zajedno sa njenom spremnošću da koristi izvoz hrane kao geopolitičko oruđe, pokazuje da je taj rizik veliki"

3095 pregleda 3 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas povećanje carina na uvoz žitarica, uljarica i proizvoda od žita iz Rusije i Bjelorusije kako bi spriječila Moskvu da poljoprivedne proizvode koristi u geopolitičke svrhe, a očekuje se da manjak u snabdijevanju bude dijelom nadomješten uvozom iz trećih zemalja, uključujući Srbiju.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je cilj ovih mjera da spriječi destabilizaciju tržišta EU putem bilo kakvog budućeg znatnog preusmjeravanja ruskih proizvoda od žita na evropsko tržište.

"Poljoprivredna zajednica EU je posebno izrazila zabrinutost zbog ovog rizika – uloga Rusije kao vodećeg svjetskog izvoznika žitarica, zajedno sa njenom spremnošću da koristi izvoz hrane kao geopolitičko oruđe, pokazuje da je taj rizik veliki", dodaje se u saopštenju.

Mjere se uvode i da bi se riješilo pitanje ruskog izvoza nelegalno prisvojenog žita proizvedenog na teritoriji Ukrajine.

"Danas predložene carine će osigurati da ovaj metod ilegalnog izvoza više ne bude profitabilan", saopštila je Komisija.

Takođe, povećanje carina treba da onemogući Rusiju da koristi prihode od izvoza u EU za finansiranje agresorskog rata protiv Ukrajine.

Imajujći u vidu da je Rusija izvezla u EU te proizvode u vrijednosti od oko 1,3 milijarde eura 2023. godine, Komisija očekuje da će nove carine ukinuti važan izvor zarade za rusku ekonomiju i time i za "rusku ratnu mašinu".

"Ovaj nedostatak u snabdijevanju će djelimično biti popunjen domaćom proizvodnjom u EU i, prema tome, koristiće poljoprivrednicima iz EU koji će moći da prodaju u EU. Osim toga, očekuje se da će manjak biti djelimično popunjen uvozom iz trećih zemalja koje tradicionalno snabdijevaju tržište EU, kao što su SAD, Brazil, Ukrajina, Srbija ili Argentina", navodi se u objašenjenju EK.

Nove carine su osmišljene tako da budu dovoljno visoke da obeshrabre trenutni uvoz, navela je Komisija. U zavisnosti od konkretnog proivoda, carine će biti povećane na 95 eura po toni, ili za najmanje 50 odsto.

Predsjednica Komisije, Ursula fon der Lajen, je rekla da se carine uvode na te proizvode da bi se ublažio rastući rizik po evropsko tržište i poljoprivrednike.

"Carine će smanjiti kapacitet Rusije da eksploatiše EU u korist svoje ratne mašinerije. Takođe održavamo našu posvećenost očuvanju globalne bezbjednosti hrane, posebno za zemlje u razvoju", rekla je Lajen.

Povećanje carina će se primijeniti i na Belorusiju zbog njenih bliskih političkih i ekonomskih veza sa Rusijom, a i da bi se spriječila Moskva da koristi Bjelorusiju kako bi zaobišla nove mjere i da svoje proizvode preko te zemlje šalje na tržište EU.

U saopštenju se ističe današnji predlog ne utiče na tranzit tih prozivoda iz Rusije i Belorusije u treće zemlje.

Uvoz žitarica, uljarica i proizvoda od žita iz Rusije i Bjelorusije čine samo nešto više od jedan odsto ukupne količine na tržištu EU, od koje najveći dio obezbjeđuju domaći snabdjevači.

Međutim, zbog sve većeg nezadovoljstva i protesta poljoprivrednika zbog rasta jeftinog uvoza iz Ukrajine, EU strahuje da bi Rusija mogla da iskoristi tu situaciju da dodatno destabilizuje EU, navodi AP.

Predlog Komisije treba da usvoji i Savjet EU, poslije čega će mjere odmah biti primijenjene.

Bonus video: