Veliki napad Rusije na ukrajinsku infrastrukturu, Zelenski upozorio: Ovo je cijena odlaganja odluka

Petro Andrjuščenko, savjetnik ukrajinskog gradonačelnika grada Mariupolja, koji je pod ruskom kontrolom od 2022. godine, napisao je na Telegramu da je ruska raketa pogodila trolejbus u hidroelektrani Dnjepar, takođe u Zaporožju, ubivši civile koji su njime putovali

2439 pregleda 6 komentar(a)
Dim i vatra oko visokonaponskih vodova na mjestu ruskog raketnog udara izvan Harkova, Foto: Reuters
Dim i vatra oko visokonaponskih vodova na mjestu ruskog raketnog udara izvan Harkova, Foto: Reuters

Rusija je tokom noći između četvrtka i petka pokrenula ogroman talas smrtonosnih napada na Ukrajinu koristeći više od 90 projektila i 60 dronova iranske proizvodnje, rekao je u petak predsjednik Vladimir Zelenski, navodeći da je ovo jedan od najvećih napada u posljednje vrijeme.

U napadu je koriščeno više od 60 iranskih dronova "Šahed" i skoro 90 projektila raznih tipova, rekao je on.

"Svijet najjasnije moguće vidi mete ruskih terorista: elektrane i vodovi za snabdijevanje energijom, branu hidroelektrane, obične stambene zgrade, čak i trolejbus", kazao je Zelenski.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u napadima poginule najmanje dvije osobe, a povrijeđeno 14, dok se tri vode kao nestale.

"Sve naše službe su sada uključene u otklanjanje posljedica napada. Koristimo robotizovanu opremu u opasnim oblastima kako bismo minimizirali povrede spasilaca", navodi se u saopštenju.

Zelenski je još jednom apelovao na slanje više zapadnog oružja.

"Ruske rakete ne kasne, kao (što kasne) paketi pomoći našoj zemlji. 'Šahedi' nisu neodlučni, kao neki političari. Važno je razumjeti cijenu kašnjenja i odlaganja odluka", rekao je on.

"Potrebna nam je protivvazdušna odbrana da zaštitimo ljude, infrastrukturu, domove i brane. Naši partneri tačno znaju šta je potrebno. Definitivno mogu da nas podrže... Život mora biti zaštićen od ovih neljudi iz Moskve".

U jednom od udara u petak prekinut je jedan od dva dalekovoda koji snabdijevaju najveću evropsku nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine.

"Neprijatelj sada izvodi najveći napad na ukrajinsku energetsku industriju u posljednje vrijeme", rekao je ministar energetike, German Galuščenko, na Fejsbuku, dodajući da je u granatiranju srušen "jedan od dalekovoda koji napajaju" elektranu u Zaporožju.

Elektranu u Zaporožju, najveće nuklearno energetsko postrojenje u Evropi, zauzele su ruske trupe u prvim danima rata, ali se ona napaja preko ukrajinskih energetskih linija.

"Izuzetno opasna situacija"

"Ova situacija je izuzetno opasna" i nosi sa sobom rizik da izazove havariju, saopštio je ukrajinski operater atomske energije Energoatom.

U slučaju prekida snabdijevanja strujom preko dalekovoda, elektrana će biti "na ivici još jednog nestanka struje, što predstavlja ozbiljno kršenje uslova za bezbjedan rad elektrane".

Od početka rata, Zaporoška elektrana je pretrpjela višestruke nestanke struje i tada je morala da se oslanja na dizel generatore i sigurnosne sisteme za hitne slučajeve.

"U slučaju njihovog zakazivanja, pojaviće se prijetnja nuklearnog i radijacionog udesa", saopštio je Energoatom.

Napad na stambene objekte, pogođen trolejbus...

Prema riječima guvernera Zaporožja, 12 ruskih projektila pogodilo je region rano u petak, uništivši nekoliko kuća i ranivši nepoznat broj ljudi.

"Prema prvim izvještajima, sedam kuća je uništeno, 35 oštećeno", napisao je Ivan Fedorov na Telegramu i dodao da ima povrijeđenih ljudi.

Petro Andrjuščenko, savjetnik ukrajinskog gradonačelnika grada Mariupolja, koji je pod ruskom kontrolom od 2022. godine, napisao je na Telegramu da je ruska raketa pogodila trolejbus u hidroelektrani Dnjepar, takođe u Zaporožju, ubivši civile koji su njime putovali.

Oleksandar Simčišin, gradonačelnik Hmeljnickog na zapadu Ukrajine, opisao je "užasno jutro" sa oštećenjima infrastrukture i pogođenim stambenim zgradama.

"Među civilima ima žrtava i žrtava", napisao je on na Telegramu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je dvoje poginulo, a osam povređeno u regionu.

Energetski objekti su u petak gađani ruskim raketama, dronvima i artiljerijom u više gradova širom Ukrajine, uključujući Harkov, Zaporožje, Vinicu, Hmeljnicki i Krivi Rog.

"Cilj nije samo da se ošteti, već da se ponovo pokuša, kao prošle godine, sa izazivanem velikih kvarova energetskog sistema zemlje", rekao je ministar energetike, Galuščenko.

Bonus video: