Sankcije EU ruskim pravosudnim zvaničnicima zbog pritvaranja Navaljnog

"Obije kaznene kolonije su poznate po fizičkom i psihičkom pritisku, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mjesta Navaljni je trpio zlostavljanje, uključujući boravak u samici i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja"

3301 pregleda 2 komentar(a)
Navaljni, Foto: REUTERS
Navaljni, Foto: REUTERS

Evropska unija uvela je sankcije zvaničnicima ruskog pravosudnog sistema koje smatra odgovornim za određivanje zatvorske kazne opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je prošlog mjeseca umro u zatvoru.

"Sporo ubijanje Alekseja Navaljnog od režima iz Kremlja je oštar podsjetnik da oni potpuno zanemaruju ljudski život", kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj u pisanoj izjavi.

Sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja odnose se na 33 zvaničnika i dva zatvora u kojima je bio Navaljni.

"Obije kaznene kolonije su poznate po fizičkom i psihičkom pritisku, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mjesta Navaljni je trpio zlostavljanje, uključujući boravak u samici i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja", navodi se u saopštenju.

Borelj je naveo i da uvođenje sankcija pokazuje odlučnost Unije da vlast u Rusiji pozove na odgovornost za kontinuirano kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Aleksej Navaljni preminuo je 16. februara u arktičkom zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegova supruga kao i saradnici, zajedno sa pojedinim zapadnim vladama, okrivili su Putina za njegovu smrt.

Bonus video: