Kanabis uskoro legalan u Njemačkoj

Zakon o dekriminalizaciji prošao i posljednju prepreku podrškom u Bundesratu

7285 pregleda 5 komentar(a)
Sa skupa za legalizaciju kanabisa u Berlinu u aprilu prošle godine, Foto: Rojters
Sa skupa za legalizaciju kanabisa u Berlinu u aprilu prošle godine, Foto: Rojters

Posjedovanje kanabisa i uzgajanje u kućnim uslovima u Njemačkoj će od 1. aprila biti dekriminalizovano nakon što je taj zakon prošao i posljednju prepreku u Bundesratu, zakonodavnom domu koji se sastoji od predstavnika svih 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Odrasli, stariji od 18 godina će moći da posjeduju 25 grama kanabisa i uzgajaju do tri biljke u kućnim uslovima. Od 1. jula, nekomercijalni “kanabis klubovi” mogu snabdijevati do 500 članova sa najviše 50 grama po članu na mjesečnom nivou.

“Borba se isplatila”, napisao je na mreži X ministar zdravlja Karl Lauterbah. “Molim vas da ovaj izbor koristite odgovorno. Nadamo se da je ovo početak kraja današnjeg crnog tržišta”, dodao je.

Pokrajinske vlasti nakon donošenja zakona strahuju da će sudovi biti pretrpani budući da će zbog odredbe o amnestiji, koja je sadržana u zakonu, desetine hiljada starih slučajeva u vezi sa kanabisom moraju biti ponovo razmatrane u kratkom vremenskom roku.

Pored toga, kako prenosi “Politiko” mnogi kritikuju zakon zbog toga što smatraju da je dozvoljena količina kanabisa prevelika i zbog nedovoljno zabranjenih zona u blizinama škola i obdaništa.

Lauterbah je najavio nekoliko izmjena zakona prije 1. jula. kanabis klubovi će sada biti pregledani “redovno” umjesto “godišnje” kako bi se popustio pritisak na državne vlasti. Prevencija zavisnosti će biti pojačana.

Mada to nije bilo dovoljno da se u potpunosti zadovolje mnoge pokrajine, to nije spriječilo članove Bundesrata da juče usvoje zakon.

Zakon o dekriminalizaciji je poznak kao “prvi stub” u planu od dva dijela u cilju legalizacije kanabisa u zemlji. “Drugi stub” se očekuje nakon zakona o dekiriminalizaciji, i predviđa osnivanje opštinskih petogodišnjih pilot projekata za prodaju kanabisa u licenciranim radnjama uz kontrolu države.

Bonus video: