Putin: Uhapšeni svi koji su ubijali ljude, bježali su ka Ukrajini

"Prema preliminarnim podacima, sa ukrajinske strane (im je) pripremljen prozor za pređu državnu granicu", kaže predsjednik Rusije, koji je poručio da će napadači biti "pravedno i neminovno" kažnjeni

50529 pregleda 115 reakcija 98 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će svi odgovorni za smrtonosni napad na koncertu u blizini Moskve biti "pravedno i neminovno" kažnjeni.

Putin je, obraćajući se naciji, rekao da su napadači pokušali da pobjegnu ka Ukrajini, prenosi Rojters.

„Građani Rusije, obraćam vam se u vezi sa krvavim, varvarskim terorističkim aktom, čije su žrtve bile desetine mirnih, nevinih ljudi – naših sunarodnika, uključujući djecu, tinejdžere i žene. Ljekari se trenutno bore za živote nastradalih, onih koji su u teškom stanju. Siguran sam da će učiniti sve što je moguće, pa čak i nemoguće da spasu živote i zdravlje svih ranjenih. Posebno hvala ekipama Hitne pomoći i vazdušnih saniteta, specijalcima, vatrogascima, spasiocima koji su učinili sve da spasu živote ljudi, izvuku ih iz epicentra vatre i dima i izbjegnu još veće gubitke. Ne mogu da zanemarim pomoć običnih građana, koji u prvim minutima nakon tragedije nisu ostali ravnodušni i, uz ljekare i specijalne službe, pružili su prvu pomoć i odvezli nastradale u bolnice... Izražavam duboko, iskreno saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije. Sa vama tuguje cijela zemlja i cijeli naš narod", kazao je Putin u obraćanju.

Proglasio je 24. mart danom nacionalne žalosti.

Kazao je da su u Moskvi i Podmoskovlju, kao i u svim oblastima Rusije, uvedene dodatne antiterorističke i antidiverzione mjere. Sada je, kako je kazao, glavna stvar spriječiti "one koji stoje iza ovog krvoprolića" da počine novi zločin.

„Što se tiče istrage ovog krivičnog djela i rezultata operativno-istražnih radnji, trenutno se može reći sljedeće: Sva četiri direktna izvršioca terorističkog napada, svi oni koji su pucali i ubijali ljude, pronađeni su i privedeni. Pokušali su da se sakriju i krenuli prema Ukrajini, gdje im je, prema preliminarnim podacima, sa ukrajinske strane pripremljen prozor za pređu državnu granicu. Privedeno je ukupno 11 lica. Federalna služba bezbjednosti Rusije i druge agencije za sprovođenje zakona rade na identifikaciji i otkrivanju cjelokupne baze podrške teroristima: onih koji su im obezbijedili transport, planirali puteve za bjekstvo sa mjesta zločina, pripremili skrovišta, zalihe oružja i municije...", kazao je Putin.

Očigledno je već, kako je rekao, "da smo suočeni ne samo sa pažljivo i cinično planiranim terorističkim napadom", već i sa "organizovanim masovnim ubistvom mirnih bespomoćnih ljudi".

"Zločinci su bili hladnokrvni i namjerno su htjeli da ubijaju, pucaju na naše građane iz blizine – našu djecu. Poput nacista koji su svojevremeno vršili masakre na okupiranim teritorijama, planirali su da organizuju demonstrativnu egzekuciju, krvavi čin zastrašivanja. Svi izvršioci, organizatori i naručioci ovog zločina biće pravedno i neminovno kažnjeni. Ko god oni bili, ko god da ih vodi. Ponavljam, mi ćemo identifikovati i kazniti sve koji stoje iza terorista, koji su pripremili ovo zvjerstvo, ovaj udar na Rusiju, na naš narod", poručio je Putin.

Kazao je da znaju šta je prijetnja terorizma.

"Ovdje računamo na saradnju sa svim državama koje iskreno dijele naš bol i koje su spremne da zaista udruže snage u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – međunarodnog terorizma – u svim njegovim manifestacijama. Teroriste, ubice. .. koji nemaju i ne mogu imati nacionalnost, čeka jedna nezavidna sudbina – odmazda i zaborav, oni nemaju budućnost. Naša zajednička dužnost sada, naših ratnika na frontu, svih građana zemlje, jeste da budemo zajedno u jednoj formaciji. Vjerujem da će tako biti, jer niko i ništa ne može da poljulja naše jedinstvo i volju, našu odlučnost i hrabrost, snaga ujedinjenog naroda Rusije. Niko neće moći da posije otrovno sjeme razdora, panike i razdora u našem multinacionalnom društvu. Rusija je više puta prolazila kroz najteža, ponekad nepodnošljiva iskušenja, ali je postao još jači. Tako će biti i sada“, zaključio je predsjednik te države.

Najmanje 115 osoba je, prema posljednjim informacijama, ubijeno u napadu na publiku koncerta u dvorani "Krokus siti hol" nadomak Moskve, koji državne vlasti istražuju kao terorizam.

Uhapšeno je 11 osoba, među kojima i "četvoro terorista koji su direktno umiješani u napad", saopštio je ranije danas FSB. Odgovornost za napad sinoć je preuzela Islamska država, dok Ukrajina negira umiješanost u napad.

Bonus video: