Zvaničnici: Rusija napala Kijev i region Lavov; Poljska: Raketa ušla oko dva kilometra u našu teritoriju

"Vazduhoplovstvo Ukrajine uništilo je 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28 dronova", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram

44041 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2024. 08:45h

Rusija je danas lansirala 57 projektila i dronova na Ukrajinu, uključujući napad na Kijev i zapadnoukrajinski region Lavov, saopštili su zvaničnici, a poljske oružane snage kažu da je jedna od ruskih krstarećih raketa nakratko narušila vazdušni prostor Poljske, prenosi agencija Rojters.

"Vazduhoplovstvo Ukrajine uništilo je 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28 dronova", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kijev
foto: Reuters

Nekoliko eksplozija potreslo je Kijev rano u nedjelju, a ukrajinske snage protivvazdušne odbrane uništile su desetak raketa koje je Rusija lansirala iznad glavnog grada i njegove okoline, naveo je u Telegramu Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije.

On je dodao da je od napada pričinjena samo manja šteta.

Agencija Rojters objavila je fotografije ljudi koji su potražili sklonište u metro stanici i podzemnom parkingu u Kijevu.

Rusija danima udara po Ukrajini u napadima koje je Moskva prikazala kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsjedničkih izbora.

"Treće jutro pred zoru ove sedmice, cijela Ukrajina je pod vazdušnom uzbunom i savjetovano je da se potraži sklonište", objavila je američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink na društvenoj mreži Iks rano jutros.

"Rusija nastavlja da neselektivno lansira dronove i rakete ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo", kazala je ona.

Rojters navodi da rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Vazdušni prostor Poljske

Oružane snage Poljske saopštile su da je jedna od ruskih krstarećih raketa lansirana na region Lavov u zapadnoj Ukrajini narušila vazdušni prostor Poljske, prenio je Rojters.

"Objekat je ušao u poljski prostor u blizini grada Oserdov (Ljublinsko vojvodstvo) i ostao tamo 39 sekundi", saopštile su oružane snage na mreži Iks.

"Tokom cijelog leta posmatrali su ga vojni radarski sistemi", naveo je on.

Portparol poljske armije je nešto kasnije poručio da je ruska raketa ušla oko dva kilometra u poljsku teritoriju, te da je sada vazdušni prostor te zemlje bezbjedan, kao i da se trenutno ne odvijaju napadi na teritoriju Ukrajine, navodi Rojters.

Oružane snage su ranije saopštile da su tokom napada aktivirane poljske i savezničke letjelice kako bi se osigurala bezbjednost poljskog vazdušnog prostora.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 raketa i sedam dronova lansirano na širu oblast Lavova, ciljajući na "kritičnu infrastrukturu".

Bonus video: