Ksenofobni incidenti prema migrantima iz Srednje Azije na dan žalosti u Rusiji?

U Blagoveščensku na ruskom dalekom istoku navodno je zapaljen kafić u vlasništvu osobe koja vodi porijeklo s prostora Srednje Azije (Avganistan, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Mongolija, Turkmenistan i Tadžikistan), navodi se u nekoliko objava ruskih Telegram kanala

7186 pregleda 1 komentar(a)
Zastava Rusije na pola koplja: Detalj ispred koncertne dvorane u kojoj je u petak došlo do terorističkog napada, Foto: Reuters
Zastava Rusije na pola koplja: Detalj ispred koncertne dvorane u kojoj je u petak došlo do terorističkog napada, Foto: Reuters

U Rusiji je zabilježeno nekoliko očitih ksenofobnih incidenata usmjerenih na migrante iz Srednje Azije dok zemlja u nedjelju obilježava dan žalosti zbog terorističkog napada prije dva dana na koncertnu dvoranu izvan Moskve u kojem su poginule 133 osobe, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon je u nedjelju u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom osudio napad. "Teroristi nemaju nacionalnost, nemaju domovinu niti vjeru", rekao je Rahmon.

Ambasada Tadžikistana u Moskvi upozorila je građane da ne napuštaju svoje domove zbog zabrinutosti zbog mogućeg osvetničkog nasilja.

Ruske vlasti uhapsile su 11 osoba u vezi s napadom, uključujući četiri navodna napadača.

Zvaničnici su rekli da su četvorica osumnjičenih strani državljani.

Neimenovani zvaničnici i Telegram kanali navodno povezani sa bezbjednosnim službama sugerišu da bi napadači mogli biti Tadžici ili ruski državljani tadžikistanskog porijekla.

Militantna grupa tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad u kojem su povrijeđene i najmanje 154 osobe.

U Blagoveščensku na ruskom dalekom istoku navodno je zapaljen kafić u vlasništvu osobe koja vodi porijeklo s prostora Srednje Azije (Avganistan, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Mongolija, Turkmenistan i Tadžikistan), navodi se u nekoliko objava ruskih Telegram kanala.

U zapadnom gradu Kaluga, tri tadžikistanska migranta su napadnuta, a jedan je hospitalizovan.

U moskovskoj regiji jedna grupa mladih ljudi izbacila je četiri tadžikistanska migranta iz prigradskog voza nakon što su navodno prijetili ubistvom.

Ruski Telegram kanal Baza izvijestio je da su neke regionalne podružnice Ministarstva unutrašnjih poslova uspostavile posebne jedinice za praćenje migranata, pojačavajući provjere dokumenata i inspekcije u spavaonicama i drugih mjesta gdje se okupljaju migranti iz Srednje Azije.

Demokratska stranka Tadžikistana i neki članovi tadžikistanskog parlamenta pozvali su Putina da preduzme mjere u cilju sprečavanja ksenofobije i nasilja.

Stotine hiljada Tadžikistanaca i ruskih državljana tadžikistanskog porijekla žive u Rusiji.

Bonus video: