Bez dokaza o umiješanosti Ukrajine i Zapada

Šef ruske FSB optužio Ukrajinu, SAD i Britaniju da stoje iza napada u Moskvi

12309 pregleda 114 reakcija 4 komentar(a)
Bortnikov na sastanku kolegijuma državnog tužilaštva u Moskvi, Foto: Rojters
Bortnikov na sastanku kolegijuma državnog tužilaštva u Moskvi, Foto: Rojters

Direktor ruske najmoćnije bezbjednosne agencije izjavio je juče da vjeruje da je Ukrajina, zajedno sa SAD i Britanijom, umiješana u napad na koncertnu dvoranu nadomak Moskve u kojem je ubijeno najmanje 139 ljudi.

Ukrajina, koja je više puta negirala da je povezana sa napadom u petak, odbacila je ruske optužbe kao laži. Militantna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za masovnu pucnjavu.

"Vjerujemo da su akciju pripremili islamističke radikali i da su je olakšale zapadne specijalne službe", izjavio na televiziji Aleksandar Bortnikov, direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB), prenio je Rojters.

"Specijalne službe Ukrajine su direktno povezane s tim", rekao je Bortnikov i dodao da je Kijev pomogao u pripremi islamističkih radikala na nepoznatoj lokaciji na Bliskom Istoku.

Na pitanje ruskih novinara da li su Ukrajina i njeni saveznici, SAD i Britanija, bili uključeni u napad na koncertnu dvoranu, Bortnikov je rekao: "Mislimo da je to slučaj. U svakom slučaju, sada govorimo o informacijama koje imamo. Ovo su opšte informacije".

Laži zvanično širi Patrušev, a nakon toga šef FSB Bortnikov, rekao je savjetnik predsjednika Ukrajine

Bortnikov (72), koji je na čelu FSB od 2008, rekao je da ruske vlasti još nisu identifikovale one koji su naredili napad, ali je kazao da će biti preduzete mjere odmazde. On nije ponudio konkretne dokaze za tvrdnje koje bi, kako navodi Rojters, tvrdolinijaši u Moskvi mogli iskoristiti da opravdaju eskalaciju rata u Ukrajini i da objasne kao ruske službe bezbjednosti nisu spriječile napad.

Ruski portal SHOT objavio je snimak razgovora u kojem novinar pita Nikolaja Patruševa, sekretara ruskog Savjeta bezbjednosti, je li to bio "ISIS ili Ukrajina?"

"Naravno Ukrajina", odgovorio je Patrušev. Kada je kasnije upitan za tu izjavu, on je rekao da postoje "mnoge" indicije o ukrajinskoj umiješanosti.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak odbacio je ruske tvrdnje kao laži.

"Laži zvanično širi Patrušev, a nakon toga šef FSB Bortnikov", rekao je Podoljak.

Dva američka zvaničnika su izjavili u petak da SAD imaju obavještajne podatke koji potvrđuju tvrdnju ID da je odgovorna za smrtonosnu pucnjavu u Podmoskovlju.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, Adrijen Votson, izjavila je da je Vašington ranije ovog mjeseca podijelio sa Rusijom obavještajne podatke o planiranom napadu u Moskvi. Kada su ga pitali za te informacije, Bortnikov je rekao da one nisu uvijek veoma konkretne.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će svi odgovorni za napad na koncertnu dvoranu biti kažnjeni.

On je u ponedjeljak prvi put rekao da su radikalni islamisti izveli napad, ali da su napadači pokušavali da pobjegnu u Ukrajinu. Takođe je postavio pitanje zašto bi islamisti željeli da napadnu Rusiju baš sada bez podsticanja od strane drugih.

"Znamo da su zločin počinili radikalni islamisti sa ideologijom protiv koje se muslimanski svijet bori vjekovima", rekao je Putin. "Želimo da znamo ko je to naredio".

Bonus video: