Pugačova će biti označena kao strani agent?

Kraljica sovjetskog popa mogla bi da bude zvanično proglašena za neprijatelja Kremlja

14543 pregleda 14 komentar(a)
Pugačova sa Jeljcinom u Kremlju 1999., Foto: Reuters
Pugačova sa Jeljcinom u Kremlju 1999., Foto: Reuters

Rusko tužilaštvo zatražilo je od ministarstva pravde da razmotri označavanje Ale Pugačove, kraljice sovjetske pop muzike, kao "stranog agenta". Najpoznatija ruska zvijezda tim potezom bi zvanično bila proglašena za neprijatelja Kremlja.

Pugačova, koju generacije pamte po hitovima kao što su pjesma "Milion crvenih ruža" iz 1982. i film "Žena koja pjeva" iz 1978. godine, izrazila je gađenje prema ratu u Ukrajini.

Ona je 2022. rekla da u tom ratu vojnici ginu za iluzorne ciljeve, da opterećuje obične ljude i pretvara Rusiju u otpadnicu. Ranije ovog mjeseca, 74-godišnja Pugačova je rekla da se niko normalan neće vratiti u Rusiju. Ona trenutno boravi u inostranstvu.

Vitalij Borodin, aktivista koji predvodi jednu antikorupcijsku grupu i redovno gostuje na državnoj televiziji, podnio je zvaničan zahtjev da se Pugačova označi kao strani agent, prenio je Rojters. Borodin je potom objavio pismo iz kancelarije državnog tužioca iz kojeg se vidi da je zahtjev predat ministarstvu pravde da ga razmotri.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ne zna ni za kakvo zvanično saopštenje povodom toga. Pugačova, za koju se vjeruje da je na Kipru, nije komentarisala.

Rojters navodi da bi zvanična oznaka "strani agent" naglasila razdor između Kremlja i mnogih, ali ne svih, kulturnih ikona sovjetske i postsovjetske Rusije oko Ukrajine.

Dodaje da bi za takav korak gotovo sigurno bilo potrebno odobrenje Kremlja, koji se još nije javno izjasnio o Pugačovoj i još može da zaustavi taj proces.

Pugačova je kritikovala rat u Ukrajini
Pugačova je kritikovala rat u Ukrajinifoto: Rojters

"Njujork tajms" ju je 2000. opisao kao "boginju ruskog popa, moskovsku Tinu Tarner sa prizvukom Edit Pjaf, čije su pesme dale glas žudnjama miliona".

Ruski mediji SHOT, blisko povezan sa bezbjednosnim službama, naveo je da bi zvanična objava mogla biti data na njen 75. rođendan, 15. aprila.

Dodjeljivanje etikete "strani agent" često je prvi znak ozbiljnih nevolja od strane vlasti u Rusiji. Tako je označeno 787 organizacija i osoba. Oznaka ima negativne konotacije iz sovjetskog doba i njeni nosioci moraju da je stave na vidno mjesto na svim sadržajima koji objavljuju. Oni se takođe suočavaju sa teškim finansijskim i birokratskim zahtjevima.

Za mnoge oponente predsjednika Vladimira Putina takvo obilježje se smatra znakom časti, dokazom da su se suprotstavili lideru kojeg opisuju kao diktatora i kažu da vodi Rusiju u propast, piše Rojters.

Putinove pristalice kažu da prozapadnu kulturnu elitu koja je nastala nakon pada SSSR-a 1991. zamjenjuju patriotski pjevači, pisci i umjetnici koji će osigurati da Rusija ostane suverena.

Pugačova je 2022. tražila od države da je označi kao stranog agenta u znak solidarnosti sa njenim suprugom, TV komičarom Maksimom Galkinom, koji je te godine stavljen na listu.

Nju su u prošlosti slavili i Putin i njegov prethodnik Boris Jeljcin. Kada je Mihail Gorbačov umro 2022, ona je posljednjeg sovjetskog lidera pohvalila zato što je omogućavao slobodu i odbacivao nasilje.

Nakon što je Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022, Pugačova je napustila Rusiju. Ona ima izraelsko državljanstvo i vraćala se na neko vrijeme.

Bonus video: