Papa predvodio uskršnju misu uprkos zdravstvenim tegobama (FOTO)

Na misi na Trgu svetog Petra prekrivenog cvijećem u jednoj od najvažnijih liturgija u godini okupile su se desetine hiljada ljudi

3409 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo nadvladao je zabrinutost za svoje zdravlje kako bi predvodio misu na Uskršnju nedjelju 31. marta u Vatikanu.

Na misi na Trgu svetog Petra prekrivenog cvijećem u jednoj od najvažnijih liturgija u godini okupile su se desetine hiljada ljudi.

Samo nekoliko sati nakon što je proslavio 2,5-satno noćno Uskrsno bdijenje, 87-godišnji papa Franjo pojavio se u dobroj formi na početku liturgije.

Franjo, kojem je kao mladiću odstranjen dio jednog plućnog krila, cijelu se zimu borio s respiratornim problemima za koje su Vatikan i on rekli da su bronhitis, grip ili prehlada.

Do 29. marta papa je bio prisutan na raznim obavezama, ali je u posljednje vrijeme izgledao umorno i ponekad je delegirao svoje govore kolegama.

Velika sedmica, koja kulminira Uskršnjom nedjeljom koja obilježava vaskrsnuće Isusa Hrista, je ključni dio katoličkog kalendara, a brojne ceremonije koje se održavaju tim povodom su popriličan maraton za papu Franja koji već dvije godine koristi invalidska kolica.

Papa, koji nikad do sada nije bio na odmoru, posljednji put je bio na putovanju u septembru, u francuskom gradu Marseju. U decembru, otkazao je dugo iščekivano pojavljivanje na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju.

Sljedeće putovanje, u Veneciju, planirano je za 28. april. Vatikan još nije potvrdio da li će ići na planirani put u Aziju i pacifičke zemlje ovog ljeta.

Franjo je ranije ostavio mogućnost da se povuče ukoliko ne bude više sposoban da obavlja posao. Time bi slijedio primjer svog prethodnika Benedikta XVI, koji je 2013. postao prvi papa od srednjeg vijeka koji je dobrovoljno odstupio sa pozicije.

Ipak, u memoarima objavljenim ovog mjeseca, Franjo je napisao da "nema dovoljno ozbiljan razlog zbog kojeg bi podnio ostavku". Odstupanje je "daleka mogućnost" koja bi bila opravdana samo u slučaju "ozbiljnih fizičkih smetnji", napisao je on.

Bonus video: