Zelenski: Nema noći ili dana kada nam ruski teror ne pokušava slomiti živote

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao da će njegova zemlja "izdržati" uprkos novom ruskom napadu

11752 pregleda 5 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajina je sa 30. na 31. mart pretrpjela još jednu noć ruskog bombardovanja, s bespilotnim letjelicama i projektilima koji su gađali civilne lokacije na jugu zemlje, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao da će njegova zemlja "izdržati" uprkos novom ruskom napadu.

Rusija je nedavno povećala svoje napade na ukrajinska energetska postrojenja, s prijavljenim značajnim štetama, što je izazvalo strahove u Ukrajini od ponavljanja nestanka struje koje su doživjeli u zimi 2022.-2023. godine, kada je Rusija ciljala na energetsku infrastrukturu Ukrajine, uzrokujući česte nestanke struje.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija, DTEK, objavila je 30. marta da je pet od šest njenih elektrana oštećeno ili uništeno s izgubljenim 80 posto proizvodnih kapaciteta, te da bi popravke mogli potrajati i do 18 mjeseci.

"Sada nema noći ili dana kada nam ruski teror ne pokušava slomiti živote. Sinoć su ponovo ispalili projektile i dronove 'šahid' na ljude. Ali mi se branimo, izdržimo, naš duh ne posustaje i zna da je moguće odvratiti smrt. Život može prevladati", napisao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama 31. marta, povodom uskršnjih praznika.

Ranije su ukrajinske vazdušne snage saopštile da je Rusija lansirala ukupno 16 projektila i 11 dronova na Ukrajinu u noćnom napadu. Rečeno je da su vazdušne snage uspjele uništiti devet dronova i devet projektila.

Jedna je osoba ubijena u ruskom noćnom udaru na energetsku infrastrukturu u regiji Lavov, u zapadnoj Ukrajini, rekli su lokalni zvaničnici.

Posljednji udari oštetili su energetsku infrastrukturu u regiji Odesa te jedan poljoprivredni pogon u regiji Herson. Osam bespilotnih letjelica "šahid" oborene su u regiji Odese od strane ukrajinskih jedinica protivvazdušne odbrane, saopštile su vlasti, a krhotine dronova u padu izazvale su požar u lokalnoj elektrani. U regiji su zabilježeni nestanci struje. Požar je ugašen, a povrijeđenih nema, saopštila je vojska.

U regiji Herson, ukrajinska vojska je rekla da je u ruskom zračnom napadu pogođen uspavani poljoprivredni objekat. Nema izvještaja o povrijeđenima.

Novi ruski napad dolazi nakon što je 31. marta objavljeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret o rutinskom proljećnom regrutovanju, pozivajući 150.000 građana na služenje vojnog roka.

U julu je donji dom ruskog parlamenta izglasao podizanje maksimalne dobi u kojoj muškarci mogu biti mobilizovani sa 27 na 30. Novi zakon stupio je na snagu 1. januara 2024.

Obvezno služenje vojnog roka već je dugo osjetljivo pitanje u Rusiji, gdje se mnogi muškarci jako trude da izbjegnu uručenje dokumenata za regrutaciju dvaput godišnje.

Vojni obveznici ne mogu zakonski biti raspoređeni da se bore izvan Rusije i bili su izuzeti iz ograničene mobilizacije 2022. godine koja je okupila najmanje 300.000 muškaraca s prethodnom vojnom obukom za borbu u Ukrajini - iako su neki vojni obveznici greškom poslati na front

U septembru je Putin potpisao naredbu o pozivanju 130.000 ljudi za jesenju kampanju, a prošlog proljeća Rusija je planirala regrutovati 147.000 ljudi.

Bonus video: