Ostaci nestalog dječaka pronađeni na Francuskim Alpima

"U subotu je policiji prijavljeno da su otkrivene kosti u blizini zaseoka Le Vernet", rekao je tužilac Žan Lik Blašon.

7524 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuski istražitelji pronašli su ostatke dječaka koji je nestao 2023, u slučaju koji je šokirao naciju. Istražitelji sada rade na utvrđivanju kako je došlo do njegove smrti, rekao je tužilac u nedjelju, prenosi britanski "Guardian".

Emil Solejl, star dvije i po godine, nestao je 8. jula prošle godine dok je boravio kod djeda i bake u alpskom selu. Dva susjeda su ga posljednji put vidjeli kako hoda sam ulicom u Le Vernetu, na 1.200 metara nadmorske visine u francuskim Alpima.Publish

"U subotu je policiji prijavljeno da su otkrivene kosti u blizini zaseoka Le Vernet", rekao je tužilac Žan Lik Blašon.

Dodao je da su genetska ispitivanja pokazala da su u pitanju ostaci dječaka. "Plašili smo se ovakve srceparajuće vijesti", rekli su roditelji dječaka u izjavi koju je objavio njihov advokat Žerom Trijomf.

Roditelji, koji su prema navodima "Guardiana" posvećeni katolici, kazali su da "sada znaju na ovu Uskrsnu nedjelju da Emil bdi nad njima u svjetlu i nježnosti Božjoj, ali bol i tuga ostaju".

"Došlo je vrijeme za tugu, promišljanje i molitvu", navodi se u izjavi.

Tužilac nije otkrio uzrok smrti, ali je rekao da forenzički istražitelji nastavljaju da analiziraju kosti, koje je primjetio prolaznik.

U nedjelju je postavljen blokada puta na jedinoj cesti koja vodi u Le Vernet, pri čemu je tužilac dodao da policija sprovodi nove pretrage na području gdje je tijelo pronađeno.

Emil je nestao dan nakon što je stigao u selo kako bi boravio kod roditelja njegove majke za praznike. Masovna potraga koja je uključivala policiju, vojnike, tragače, helikoptere i dronove nije dala rezultate tada.

Policija je pokrenula istragu o mogućoj otmici, ali takođe razmatraju nesreću ili pad kao razloge smrti djeteta. Policajci su u četvrtak ponovno došli u selo, ogradili područje i pozvali 17 osoba, uključujući članove obitelji, komšije i svjedoke, da rekonstruišu posljednje trenutke prije nego što je Emil nestao.

Bonus video: