Markus Zeder posjetu Kini opisuje kao potpuni uspjeh, dok Mihael Rot govori o "megalomaniji regionalnog političara"

Bavarski premijer, Markus Zeder, je sa malom delegacijom bio u posjeti Kini od 23. do 28. marta. On je prvi premijer jedne njemačke pokrajine koji je posjetio tu zemlju od kraja pandemije korone

4148 pregleda 2 komentar(a)
Zeder, Foto: Shutterstock
Zeder, Foto: Shutterstock

Bavarski premijer, Markus Zeder, se prije par dana vratio iz Kine i tu posjetu opisuje kao potpuni uspjeh. Mihael Rot to vidi drugačije – i govori o "megalomaniji regionalong političara".

Bavarski premijer, Markus Zeder, je sa malom delegacijom bio u posjeti Kini od 23. do 28. marta. On je prvi premijer jedne njemačke pokrajine koji je posjetio tu zemlju od kraja pandemije korone. Zeder je o putovanju izvijestio javnost na društvenim mrežema i opisao ga kao "potpuni uspeh".

Na mreži Iks on piše: "Politički vrhunac putovanja u Kinu: Imali smo veoma prijateljski razgovor sa kineskim premijerom, Li Ćiangom, u glavnom gradu Pekingu. Prijem je velika čast i potvrđuje duge veze Bavarske od Franca Jozefa Štrausa. Oslanjamo se na stalni dijalog umjesto na jednokratni monolog".

Zeder kaže i da je delegacija tamo "zastupala ekonomske interese i bavili se teškim temama kao što su rat u Ukrajini i stanje ljudskih prava. Kada je u pitanju trgovina, oslanjamo se na partnerstvo umjesto na EU tarife, jednake uslove i više pravičnosti u konkurenciji. Takođe smo vodili kampanju za nastavak isporuke svih naših poljoprivrednih proizvoda u Kinu i promovisali turizam u Bavarsku. Izolacija bi bila pogrešan pristup. Veoma važan rezultat: Želimo da nastavimo da razgovaramo i da se ponovo sretnemo. Ovo je snažan znak, jer razmjena postiže bolje dugoročne rezultate od sukoba".

Zeder (CSU) se javio i kad je stigao u Njemačku i ovaj put postavio i video gdje se vidi da je pored razgovora sa političarima i nešto vidio, posjetio Veliki kineski zid, posmatrao Pande.

"Dugo putovanje do Kine bilo je potpuni uspjeh za Bavarsku. Nastavljamo politiku dugih linija i oslanjamo se na dijalog umjesto na razgraničenje. Zastupamo interese Bavarske u inostranstvu i pružamo podršku privredi. Tamo gdje se drugi povlače, mi intenziviramo međunarodne kontakte. Bavimo se realnom politikom umjesto moralnom politikom", piše Zeder.

Mihael Rot: "Megalomanija u stilu Ludviga II"

Mihael Rot (SPD), predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, potpuno drugačije ocjenjuje Zederov put u Kinu. On je za Tagesšpigel rekao: "Markus Zeder nije prvi pokrajinski političar koji je pokušao da vodi sekundarnu spoljnu politiku. Ali rijetko ko je tako propao kao on".

Rot je čak rekao da je Zeder je Kini pokazao "megalomaniju u stilu Ludviga II. Bavarski regionalni političar hrabro tvrdi da između Bavarske i komunističkog režima Kine postoji partnerstvo na ravnoj nozi".

"Kina uskraćuje evropskim, njemačkim i bavarskim kompanijama upravo okvirne uslove koje diktatura zahtijeva za sopstvene kompanije u državnom vlasništvu u njihovoj težnji za globalnom ekspanzijom. Nigdje nema znakova partnerstva na ravnoj nozi", istakao je Mihael Rot.

Zeder se suprotstavlja spoljnoj politici Njemačke i EU i ignoriše činjenicu da je "zakasniloj promjeni strategije i politike Njemačke i EU u odnosu prema Kini” prethodila dramatična promjena strategije i politike u Pekingu, reako je još političar socijaldemokrata koji je nedavno saopštio da se poslije saveznih izbora naredne godine povlači iz politike zbog, kako je naveo, otuđenja od svoje stranke.

Sinđang, Tibet, Hong Kong

Njemačka i EU već dugo pozivaju Peking da poboljša tržišne uslove za strane kompanije u Kini i da se uzdrži od nepoštene prakse. Njemačka vlada vidi nedostatke Kine kada je u pitanju garantovanje ljudskih prava. Nova kineska strategija njemačke vlade pominje, između ostalog, kršenje ljudskih prava Ujgura u Sinđangu, kao i situaciju u Tibetu i Hong Kongu.

Ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, se smatra kritičarkom Kine: u izjavi za američki Foks Njuz u septembru prošle godine, kineskog državnog i partijskog lidera, Si Đinpinga, nazvala je diktatorom. Ministrstvao spoljnih poslova Kine je to nazvalo "otvorenom političkom provokacijom". Berbok je takođe više puta upozorila na kineske težnje za ekspanzijom u Južnom kineskom moru.

Bonus video: