Tužioci istražuju prepisku predsjednice Evropske komisije i šefa farmaceutske kompanije "Fajzer"

Istragu su belgijske vlasti otvorile početkom 2023. po krivičnoj prijavi lobiste, Frederika Baldana, kome su se u tome kasnije pridružile vlade Mađarske i Poljske, ali će se Varšava, po portparolu njene vlade, povući pošto je vlast preuzeo Donald Tusk.

5555 pregleda 5 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) istražuje moguće krivično djelo u vezi s pregovorima predsjednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, i izvršnog direktora farmaceutske kompanije "Fajzera" o kupovini vakcina protiv koronavirusa.

Kancelarija Evropskog javnog tužioca je potvrdila da je taj slučaj preuzela od belgijskih tužilaca koji su nekoliko mjeseci istraživali Fon der Lajen zbog "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa" - piše portal "Politiko" koji je imao uvid u dokumentaciju o tome.

Još niko nije optužen u vezi sa ovim slučajem.

Istragu su belgijske vlasti otvorile početkom 2023. godine po krivičnoj prijavi lobiste, Frederika Baldana, kome su se u tome kasnije pridružile vlade Mađarske i Poljske, ali će se Varšava, po portparolu njene vlade, povući pošto je vlast preuzeo Donald Tusk.

Baldanova prijava odnosi se na takozvanu aferu "Fajzergejt": objavljivanje SMS-prepiske Fon der Lajen i šefa Fajzera, Albera Burlea, uoči postizanja najvećeg ugovora o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije kovida-19, za više od 20 milijardi eura.

"Njujork Tajms" koji je otkrio razmjenu poruka o dogovaranju uslova, tužio je Evropsku komisiju, jer na zahtjev o pristupu informacijama od javnog značaja je odbila da otkrije sadržaj poruka.

U EU će u jun izbori, a Fon der Lajen očekuje da osvoji i drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Bonus video: