Jedno dijete ubijeno, dvoje teško ranjeno u pucnjavi u finskoj osnovnoj školi

Hapšenje je izvršeno bez daljeg nasilja u predgrađu Siltamaki, daleko od škole. I osumnjičeni i oružje su sada pod policijskim nadzorom, saopštila je policija

18173 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jedno dijete je ubijeno, a dvoje teško ranjeno u pucnjavi rano jutros u osnovnoj školi u blizini finske prijestonice, saopštila je policija, a 12-godišnji učenik osumnjičen za napad je priveden.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, rekao je portparol policije agenciji Rojters.

Pucnjava se dogodila u školi Viertola u Vantai, predgrađu glavnog grada Helsinkija.

Nakon pucnjave, policija je ogradila zgradu u školi Viertola.

Hapšenje je izvršeno bez daljeg nasilja u predgrađu Siltamaki, daleko od škole. I osumnjičeni i oružje su sada pod policijskim nadzorom, saopštila je policija, a prenosi Rojters.

Za sada nije bilo drugih osumnjičenih, saopštila je policija. Nijesu naveli detalje o identitetu osumnjičenog ili žrtava, osim što su rekli da su svi 12-godišnji Finci i učenici škole.

Ministarka obrazovanja Ana-Maja Henrikson rasplakala se dok je govorila na konferenciji za novinare nekoliko sati nakon napada.

"Jedno dvanaestogodišnje dijete se više nikada neće vratiti kući iz škole", rekla je ona.

Dvoje preživjelih nalaze se na liječenju od ozbiljnih povreda, navodi se u saopštenju regionalnog bolničkog okruga Helsinkija bez navođenja detalja.

Osumnjičeni je u preliminarnom razgovoru priznao napad, saopštila je policija, a krivična djela će biti istražena kao ubistvo i ubistvo u pokušaju.

Još niko nije govorio u ime osumnjičenog. Osumnjičeni će biti stavljen na staranje socijalnih službi, jer dijete ne može da bude zadržano u pritvoru, saopštila je policija.

Policija je saopštila da motiv nije jasan. Rekli su da je dozvola za pištolj pripadala rođaku osumnjičenog.

Video koji kruži društvenim mrežama, a koji Rojters nije provjerio, prikazuje dvojicu policajaca kako kleče pored osumnjičenog koji je ležao licem prema dolje na trotoaru.

Škola ima oko 800 učenika od prvog do devetog razreda i osoblje od oko 90 ljudi.

"Neposredna opasnost je prošla", rekao je za agenciju Rojtersu direktor škole u ​​Viertola Sari Lasila, odbivši da dalje komentariše incident.

Anja Hietamies, majka 11-godišnje učenice, rekla je za Rojters da je nakon pucnjave dobila poruku od svoje ćerke.

"Rekla je da su u mračnoj, zaključanoj učionici, da im nije dozvoljeno da razgovaraju telefonom, ali da mogu da šalju poruke“, rekla je Hietamies, dodajući da je njena ćerka bila uplašena.

Ministarka unutrašnjih poslova, Mari Rantanen, rekla je na Iksu: "Dan je počeo na užasan način... Mogu samo da zamislim bol i zabrinutost koje mnoge porodice trenutno doživljavaju. Osumnjičeni počinilac je uhvaćen."

Premijer, Peteri Orpo, rekao je da je pucnjava duboko šokantna.

"Moje misli su sa žrtvama, njihovim najmilijima i ostalim učenicima i osobljem“, rekao je on na Iksu.

Finland tightened its gun legislation in 2010, introducing an aptitude test for all firearms licence applicants. The minimum age for applicants was also changed to 20 from 18.

Finska je pooštrila svoje zakone o oružju 2010. godine, uvodeći test sposobnosti za sve podnosioce zahteva za dozvolu za oružje. Minimalna starosna dob za kandidate je takođe promenjena sa 18 na 20 godina.

Prerano je donositi bilo kakve zaključke o zakonima, iz incidenta od utorka, rekao je Rantanen na konferenciji za novinare.

Postoji više od 1,5 miliona licenciranog vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola u zemlji od 5,6 miliona ljudi, gdje su lov i gađanje u mete popularni.

Bonus video: