Najbogatiji Rusi „teški“ skoro 600 milijardi

Prema podacima „Forbsa“, najbogatiji Rus je Vagit Alekperov, čije bogastvo je poraslo na 28,6 milijardi dolara

12023 pregleda 7 komentar(a)
Vagit Alekperov, Foto: Rojters
Vagit Alekperov, Foto: Rojters

Najbogatiji Rusi su protekle godine dodali 72 milijarde dolara svojim bogatstvima, čime je njihovo kolektivno bogatstvo poraslo na 577 milijardi dolara, objavio je juče "Forbs". Vagit Alekperov, bivši predsjednik naftnog giganta "Lukoil", zauzeo je prvo mjesto u Rusiji.

"Forbs" je 2021. godine, prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ukupno bogatstvo ruskih milijardera procijenio na 606 milijardi dolara. Rojters piše da su oporavku doprinijele visoke cijene roba u protekle dvije godine i ekonomski rast Rusije fokusiran na rat, koji suzbija uticaj zapadnih sankcija.

Mnogim ruskim milijarderima su uvedene sankcije u nastojanju Zapada da zbog rata u Ukrajini kazni predsjednika Vladimira Putina i one koje smatra bliskim njemu. Njihovo ukupno bogatstvo je opalo na 353 milijarde dolara u 2022. godini.

Alekperovljevo bogatstvo je poraslo na 28,6 milijardi dolara sa 20,5 milijardi dolara u protekloj godini, prema "Forbsu". On je preuzeo prvo mjesto u Rusiji od sada sedmoplasiranog Andreja Meljničenka, čije bogatstvo je opalo na 21,1 milijardu dolara sa 25,2 milijarde dolara.

Leonid Mihelson, čelnik ruske kompanije za proizvodnju prirodnog gasa "Novatek", drugi je na listi "Forbsa", pri čemu mu je bogatstvo poraslo za 5,8 milijardi dolara na 27,4 milijarde dolara.

Leonid Mihelson
Leonid Mihelsonfoto: Reuters

"Forbs" je objavio da sada ima više milijardera širom svijeta nego ikada ranije - ukupno 2.781 i da je 20 najbogatijih najviše doprinijelo porastu bogatstva. Alekperov je zauzeo 59. mjesto globalno.

"Oni su bogatiji nego ikad, sa ukupnim bogatstvom od 14,2 biliona dolara ukupno, što je povećanje od dva biliona dolara u odnosu na 2023. godinu", naveo je "Forbs".

Putin se stalno hvali kako zapadne sankcije ne uspijevaju da unište rusku ekonomiju i naglašava činjenicu da je ruska ekonomija prošle godine brže rasla - sa stopom rasta BDP-a od 3,6 odsto - od bilo koje druge zemlje Grupe sedam koja je uglavnom odgovorna za sankcije.

Sa ogromnim prirodnim resursima, ruska ekonomija se naglo oporavila od pada iz 2022, ali se rast u velikoj mjeri oslanja na državno finansiranu proizvodnju oružja i municije za rat u Ukrajini, maskirajući probleme koji ometaju poboljšanje životnog standarda Rusa, ističe Rojters.

Međunarodni monetarni fond ove godine očekuje rast ruskog BDP-a od 2,6 odsto, ali predviđa teška vremena za ekonomiju zbog odliva ljudi i nedostatka tehnologije.

Ruski biznismeni su posebno imali koristi od egzodusa zapadnih korporacija, pri čemu su mnoge kompanije jeftino prodale imovinu ili su njihove operacije u Rusiji zaplijenjene i postavljeni lokalni menadžeri.

Bonus video: