Konferencija u Hagu: Rusija mora da plati za svoja djela i da bude pozvana na odgovornost za agresiju

Na jednoj konferenciji u Hagu više od 40 zemalja želi da Rusija krivično odgovara za svoj napad na Ukrajinu. Ali, put do pravde je dugačak

3320 pregleda 7 komentar(a)
Međunarodna mirovna konferencija "Vraćanje pravde za Ukrajinu" u Hagu, Foto: Reuters
Međunarodna mirovna konferencija "Vraćanje pravde za Ukrajinu" u Hagu, Foto: Reuters

"Štete na infrastrukturi u Ukrajini koje su nastale do januara ove godine procjenjuju se na 155 milijardi dolara“, izjavila je holandska ministarka spoljnih poslova, Hanke Bruins Slot, na otvaranju konferencije "Ponovno uspostavljanje pravde za Ukrajinu", održane ovog utorka u Hagu. Osim toga, oštećeno je ili potpuno uništeno više od 200.000 kuća, gotovo 4.000 škola i oko 400 bolnica. Prema podacima Evropske unije, procjenjuje se da će Ukrajini za obnovu u idućih deset godina biti potrebno oko 450 milijardi eura.

Ali, mnogo teže od procjene štete bilo je pitanje kako se Rusija može pozvati na odgovornost. Bila je to rasprava i pod utiskom druge godišnjice oslobođenja Buče. "Prije dva dana bio sam u Buči, gradu koji je postao simbol ruskog zla u čitavom ratu. Svi se sjećate kako su izgledale ulice Buče nakon što su ruski okupatori otjerani odatle", rekao je ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, u obraćanju učesnicima video-porukom. On ih je pozvao da ne popuste u zauzimanju za Ukrajinu i zatražio je pravdu za njegovu zemlju.

Prema navodima ukrajinskog glavnog državnog tužioca, Andrija Kostina, do sada su podnijete tužbe za više od 125.000 navodnih ratnih zločina. Među njima su i brojni počinjeni u Buči pre oko dvije godine. Rusija odbacuje optužbe i tvrdi da su slike odatle montirane.

Na konferenciji u Hagu bilo je gotovo 60 predstavnika vlada, mnogi od njih iz evropskih zemalja, ali i iz Sjedinjenih Država, Kanade i Japana. Sastali su se s predstavnicima Savjeta Evrope, institucija Evropske unije, s predstavnicima Međunarodnog krivičnog suda, kao i sa predstavnicima ukrajinskog pravosuđa. Na kraju je prihvaćena politička izjava 44 države prema kojoj Rusija mora da plati za svoja djela i da bude pozvana na odgovornost za agresiju na Ukrajinu. "Naš zajednički zadatak je da okončamo nekažnjenost ruskih postupaka", naglasio je ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, na završnoj konferenciji za novinare.

Štete na stambenim objektima mogu sada da se registruju

Učesnici konferencije pozdravili su mogućnost da Ukrajinke i Ukrajinci sada mogu štete na stambenim objektima da prijave uz pomoć jedne aplikacije, koja se u Ukrajini već koristi za podnošenje zahtjeva opštinskim vlastima. Još prošle godine je na sastanku predsjednika država i vlada Savjeta Evrope formiran registar šteta u Ukrajini. Prema navodima Savjeta Evrope, očekuje se da će biti moguće ostvariti prava u 300.000 do 600.000 slučajeva. Uskoro bi trebalo da bude uspostavljena još jedna mogućnost za prijavljivanje štete. Tokom dana je već registrovano više od stotinu prijavljenih šteta, objavila je holandska ministarka spoljnih poslova, Hanke Bruins Slot, na kraju konferencije.

Ali, još nije razjašnjeno kako bi štete trebalo da budu nadoknađene. Sistem kompenzacija tek bi trebalo da se uspostavi. Novac za nadoknadu mora – prema važećem međunarodnom pravu – da dođe iz Rusije, izjavio je za DW Markijan Kliuhkovski, direktor registra. Pitanje, kako bi to tačno trebalo da se odvija, još je otvoreno. Prema riječima holandske ministarke, Bruins Slot, konferencija je naznačila kako bi taj mehanizam nadoknada mogao da izgleda. Još se raspravlja i o tome, može li zamrznuta ruska imovina, ili barem prihodi od nje, da bude upotrebljena za kompenzaciju, rekla je holandska ministarka na konferenciji za novinare.

Specijalni tribunal za zločin agresije

Otvoreno je i pitanje formiranja takozvanog Specijalnog tribunala za Ukrajinu, koji bi trebalo da razmatra zločin agresije, dakle započinjanje napadačkog rata. Dok je ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba juče ujutru još govorio da po tom pitanju trenutno nema napretka, uveče, na završnoj konferenciji za novinare, izrazio je zadovoljstvo zbog podrške učesnika konferencije. U završnoj izjavi 44 zemlje-potpisnice navode da su i dalje odlučne da rade na formiranju specijalnog tribunala za kažnjavanje zločina agresije.

Komesar EU za pravosuđe, Didije Rejnders, u razgovoru za DW izrazio je optimizam i očekivanje da takav tribunal može da bude uspostavljen do kraja ove godine, ali naglašava da je to "dugačak put". Na konferenciji za novinare Dmitro Kuleba je podsjetio da postoje razlike u mišljenjima o tome može li se i kako ukinuti imunitet ruskog političkog rukovodstva.

U toku procesi za ratne zločine

Već sada se u Ukrajini kažnjavaju ratni zločini, izvijestio je ukrajinski glavni državni tužilac, Andrij Kostin, na konferenciji. Identifikovana je 551 osoba osumnjičena za razne zločine. Od toga su 374 osobe već optužene, a 104 osobe su ukrajinski sudovi već osudili. I Međunarodni krivični sud u Hagu je, zbog navodnih ratnih zločina, već izdao četiri međunarodna naloga za hapšenje protiv ruskih počinilaca. Jedan od njih je protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bonus video: