Rusija: Vanredna situacija u Orenburškoj oblasti zbog poplava

Stručnjaci procjenjuju da će se voda povući tek za sedmicu i po do dvije

5583 pregleda 0 komentar(a)
Najteža situacija u Lenjinskom okrugu, Foto: REUTERS
Najteža situacija u Lenjinskom okrugu, Foto: REUTERS

Više od četiri hiljade stanovnika ruske Orenbuške oblasti evakuisano je zbog poplava, a na cijelom ugroženom području je proglašena vanredna situacija, saopštile su danas regionalne vlasti.

U grad Orsk, gdje je u petak pukla brana koja grad štiti od rijeke Ural, jutros je, po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina, stigao ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov, kako bi na licu mjesta organizovao sve neophodne operacije pomoći ugroženom stanovništvu.

Kurenkov je izjavio da je najteža situacija u Lenjinskom okrugu i da na području starog grada u Orsku, gde je kretanje moguće samo čamcima, dubina vode dostiže dva metra.

Lokalne vlasti su najavile pogoršanje situacije sa poplavama i upozorile da je vodostaj rijeke Ural porastao za još 28 centimetara, prenosi Tanjug.

"Poplavljene su 1.784 parcele i 1.347 domaćinstava. Vodostaj rijeke Ural raste", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Orska Sergej Salmin zahtijevao je da se stanovnici poplavljenih područja dobrovoljno evakuišu, inače će biti evakuisani uz pomoć policije.

U petak je u Orsku pukla brana koja je štitila grad od rijeke Ural, a prema riječima lokalnih zvaničnika, brana je oštećena na dva mjesta.

Iz tužilaštva je saopšteno da je do nesreće došlo zbog neblagovremenog preduzimanja mjera na održavanju, a istražni komitet je pokrenuo krivični postupak zbog kršenja pravila bezbjednosti tokom građevinskih radova i nepažnje.

Stručnjaci procjenjuju da će se voda povući tek za sedmicu i po do dvije.

Bonus video: