Ukrajina: Rusija lansirala 24 napada dronovima, gađana infrastruktura

Rusija je posljednjih sedmica intenzivirala napade dronovima i raketama na ukrajinska energetska postrojenja, uzrokujući značajnu štetu i prijeteći Ukrajincima mogućim nestankom struje

2358 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rusija je lansirala više od 20 napada dronovima na Ukrajinu, pogodivši kritičnu infrastrukturu u centralnoj oblasti Žitomir i oštetivši objekte na jugu, rekli su zvaničnici u ponedjeljak.

Gradsko vijeće Zviahela u oblasti Žitomir pozvalo je ljude da ostanu u zatvorenom nakon ruskih vazdušnih napada na jedan ključni infrastrukturni objekat.

"Rusija je preko noći udarila u infrastrukturni objekat zajednice", izvjestilo je Gradsko vijeće na Telegramu.

"Nema žrtava među civilnim stanovništvom. Trenutno prijeti direktna opasnost od zagađenja vazduha, pa se preporučuje boravak u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima", navelo je Vijeće.

Zvaničnici nisu iznijeli više detalja.

Rusija je posljednjih sedmica intenzivirala napade dronovima i raketama na ukrajinska energetska postrojenja, uzrokujući značajnu štetu i prijeteći Ukrajincima mogućim nestankom struje, scenario koji su već doživjeli u prvoj godini nakon ruske invazije u februaru 2022.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 17 od 24 drona iranske proizvodnje Šahed koje je Rusija koristila u napadu, iznad regiona Odesa, Nikolajev, Kirovograd, Hmeljnicki i Žitomir, saopštile su vazduhoplovne snage na Telegramu.

Navođena ruska vazdušna raketa Kh-59 je uništena iznad oblasti Dnjipropetrovsk, dodaje se.

Četiri drona uništena su iznad južnog regiona Odese, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper dodajući da su oštećeni logistički i transportni objekat, te benzinska pumpa, prenosi Reuters.

U napadu nije bilo žrtava, dodao je on.

Rusija još nije komentarisala ove navode.

Bonus video: