Švajcarska domaćin mirovne konferencije o Ukrajini u junu: Rusija neće učestvovati

"Prva zemlja sa kojom smo razgovoarali, poslije Ukrajine naravno, bila je Rusija zato što mirovni proces ne može da se dogodi bez Rusije, iako ona neće biti tu za prvi sastanak"

6202 pregleda 6 komentar(a)
Zelenski u posjeti Švajcarskoj, Foto: Reuters
Zelenski u posjeti Švajcarskoj, Foto: Reuters

Švajcarska vlada će u junu biti domaćin međunarodne konferencije koja treba da odredi put ka miru u Ukrajini poslije više od dvije godine rata, u nadi da bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži tom mirovnom procesu.

Skup će se održati 15. i 16. juna u hotelskom kompleksu Birgenštok kod Lucerna, saopštila je danas švajcarska vlada.

Očekuje se da će okupiti visoke državne zvaničnike iz desetina zemalja, na osnovu plana koji su posljednjih mjeseci pripremili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis.

"Prva zemlja sa kojom smo razgovoarali, poslije Ukrajine naravno, bila je Rusija zato što mirovni proces ne može da se dogodi bez Rusije, iako ona neće biti tu za prvi sastanak", rekao je Kasis novinarima danas u glavnom gradu Švajcarske Bernu.

Švajcarski dnevnik Noje Ziriher Cajtung javio je danas da bi skupu mogao da prisustvuje i američki predsjednik Džozef Bajden koji se kako se očekuje u to vrijeme biti u Italiji, na sastanku vođa G7. Bijela kuća nije za sada dala naznake da li će on učestvovati.

Švajcarska vlada je saopštila da su raniji razgovori o organizaciji konferencije uključivali Evropsku uniju i izaslanike takozvanog Globalnog juga, Brazil, Kinu, Etiopiju, Indiju, Saudijsku Arabiju i Južnu Afriku.

Savezna vlada u Bernu saopštila je da je na njenom sastanku, održanom danas, zaključeno da trenutno ima dovoljno međunarodne podrške za konferenciju na visokom nivou, kako bi se pokrenuo mirovni proces.

Vlada je priznala da ima nekih nepoznanica oko konferencije, ali da obzirom na dugogodišnju švajcarsku diplomatsku tradiciju i ohrabrujuće reakcije tokom istražne faze, ona smatra da je njena odgovornost da doprinese mirovnom procesu u Ukrajini.

"Uslovi da konferencija može da podstakne mirovni proces su ispunjeni u dovoljnoj mjeri. U prvo vrijeme će se raditi o razvoju zajedničkog razumijevanja među zemljama učesnicama, na putu koji treba slijediti ka globalnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini", saopštila je švajcarska vlada.

Veliki dio diplomatske neizvjesnosti odnosi se na to da li će ključni ruski saveznik Kina učestvovati, a Kasis se založio za podršku Pekinga švajcarskim naporima tokom posjete Kini, prošlog mjeseca.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo ranije da Peking podržava konferenciju koju prihvataju i Rusija i Ukrajina, što za sada nije slučaj.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da je konferencija o miru u Ukrajini koju Švajcarska organizuje, "projekt američkih demokrata", partije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, i da Moskva neće prisustvovati.

"Iza svega toga su američki demokrati koji hoće slike i video snimke takvog jednog događaja, da označe da je njihov projekat 'Ukrajina' i dalje aktuelan", rekla je Zaharova, prenijela je ruska agencija TASS.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je prošle nedjelje da planirani pregovori o okončanju rata u Ukrajini mogu biti uspješni samo ako se uzmu u obzir interesi Moskve, odbacujući planirane mirovne pregovore kao zapadnu mahinaciju da se prikupi šira međunarodna podrška Kijevu.

Ukrajinske i švajcarske vlasti su saopštile da su konsultovane desetine zemalja u okviru diplomatskih napora oko predložene konferencije.

Bonus video: