Presuda u korist ruskih oligarha

Evropski sud pravde poništio dio sankcija koje je EU uvela Mihailu Fridmanu i Petr Avenu

10989 pregleda 2 komentar(a)
Mihail Fridman, Foto: Reuters
Mihail Fridman, Foto: Reuters

Ruski milijarder Mihail Fridman i njegov poslovni partner Petr Aven ostvarili su juče rijetku pobjedu protiv sankcija Evopske unije, ali će zasada ostati na meti kaznenih mjera.

Evropski sud pravde (ECJ), najviši sud EU, poništio je sankcije koje su uvedeni dvojici milijardera 2022-23. navodeći da blok nije pružio dovoljno dokaza da su oni dvojica podržavali akcije Kremlja ili politike protiv Ukrajine.

Mada neće odmah rezultirati promjenama, odluka je ponižavajuća za blok koji je uveo sankcije za više od 1700 osoba i entiteta za koje se smatra da su direktno umiješani, da imaju koristi ili su na drugi način saučesnici u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Portparol suda je kazao da su sankcije u vezi sa kojima je donijeta odluka već istekle. On je istakao da dvojica biznismena trenutno ostaju pod EU sankcijama jer su nametnute u martu 2023. i prošlog mjeseca i da su to odvojeni slučajevi koji su tek u početnim fazama.

Fridman i Aven su veliki akcionari u konglomeratu Alfa grupa, koji uključuje vodeću rusku privatnu Alfa banku i najveći maloprodajni lanac prehrambenih proizuvoda X5 Retail Group. Fridman je juče kazao da su on i Aven “zadovoljni” odlukom suda.

EU sankcije protiv pojedinaca i entiteta uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Mada većina kaznenih mjera EU i dalje ostaje na snazi, ECJ je prošlog mjeseca poništio je sankcije protiv ruskog bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina. EU je u martu odlučila da ne produži sankcije protiv trojice muškaraca, uključujući i jednog od osnivača ruskog internet giganta Jandeks, Arkadija Voloža, koji je osudio ruski rat protiv Ukrajine kao “varvarski”.

Portparol Suda kazao je da su podnijete desetine žalbi protiv sankcija. U februaru je Sud odbacio dvije, uključujući jednu od strane rusko-uzbečkog tajkuna u metalurgiji i telekomunikacijama, Ališera Usmanova.

Bonus video: