Ukrajina: Situacija na istočnom frontu se značajno pogoršala

Visoki američki general Kristofer Kavoli prije nekoliko dana je upozorio da Ukrajina neće moći sama da se nosi s ratom protiv Rusije

5204 pregleda 61 reakcija 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

"Situacija na istočnom frontu značajno se pogoršala posljednjih dana", suočen sa pojačanom ruskom ofanzivom, izjavio je 13. aprila glavni komandant Ukrajine general-pukovnik Oleksandr Sirski.

Sirski, koji je preuzeo dužnost vrhovnog komandanta u februaru nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio Valerija Zalužnija, rekao je da Rusi takođe imaju superiorno oružje.

On je govorio o "značajnom intenziviranju neprijateljske ofanzive nakon predsjedničkih izbora u Rusiji" sredinom marta i dodao da se donose odluke "da se najproblematičnija odbrambena područja ojačaju elektronskim ratovanjem i protivvazdušnom odbranom".

Visoki američki general Kristofer Kavoli prije nekoliko dana je upozorio da Ukrajina neće moći sama da se nosi s ratom protiv Rusije, jer je paket američke pomoći vrijedan 60 milijardi dolara i dalje blokiran u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država.

Čak je i ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski upozorio da vojna pozicija Ukrajine slabi zbog nedostatka municije i oružja, posebno za protivvazdušnu odbranu, zbog blokiranja američke pomoći.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naziva rat "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine.

Zapad je odgovorio Rusiji oštrim sankcijama po ekonomiju ove zemlje.

Kao rezultat rata, hiljade ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni iz svojih domova.

Bonus video: