Pet godina poslije požara, završen dio obnove katedrale Notr Dam u Parizu

Oko 250 kompanija i stotine zanatlija, arhitekata i profesionalaca radilo je na vanrednom projektu kako bi se omogućilo ponovno otvaranje remek-djela gotske umjetnosti, zakazano za 8. decembar ove godine

5103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pet godina poslije velikog požara koji je razorio katedralu Notr Dam u Parizu, dio obnove i restauracije je završen, kao što je toranj, velika strijela od olova na vrhu zdanja, saopštili su organi zaduženi za njenu rekonstrukciju.

Oko 250 kompanija i stotine zanatlija, arhitekata i profesionalaca radilo je na tom vanrednom projektu kako bi se omogućilo ponovno otvaranje remek-djela gotske umjetnosti, zakazano za 8. decembar ove godine.

Pre pet godina, 15. aprila 2019. godine džinovski požar poharao je katedralu, simbol hrišćanstva koji je uvršten u svjetsku baštinu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO). Katedrala je do tada svake godine primala 12 miliona posjetilaca.

Bilo je potrebno nekoliko mjeseci čišćenja i sklanjanja 40.000 ugljenisanih cijevi koje su okruživale katedralu prije požara, i demontiranja statua zbog restauracije.

Taj proces, prekinut za vrijeme epidemije koronavirusa, sproveden je pod visokom stepenom bezbjednosti, završen je u ljeto 2021. i koštao je 150 miliona eura.

Rekonstrukcija je počela u jesen 2021. godine na gradilištu katedrale, gdje su postavljene unutrašnje i spoljašnje skele, kao i brojne radionice stolara, staklara i klesara.

Ukupan budžet za ovu fazu rekonstrukcije trebalo bi da ostane "ispod" prvobitno procenjenih 550 miliona eura.

Prikupljeno je 846 miliona eura donacija širom svijeta, od kojih oko 150 miliona mora da se iskoristi za restauraciju spoljašnjih djelova katedrale, koji su prije požara bili oštećeni.

Unutrašnjost katedrale ponovo dobija svoj nekadašnji sjaj, jer je gotovo završeno čišćenje zidova, svodova i ukrasa.

Nastavlja se zamjena crno-bijelih kocka na podu, kompletno je obnovljena instalacija tehničkih i električnih uređaja i postavljen je novi protivpožarni sistem.

Vitraži od kojih su samo tri velike ruže iz srednjevjekovnog doba, nisu oštećeni u požaru, ali su svi očišćeni.

Šest savremenih vitraža trebalo bi da bude ugrađeno do 2026. godine.

Velike orgulje bile su pošteđene od vatre, ali prekrivene olovnom prašinom. Poslije čišćenja njegovih 8.000 cijevi, orgulje se postavljaju, ali će biti potrebno šest mjeseci bi ponovo bile u funkciji.

Do ljeta će biti završeni bočni krovovi, restauracija podova, kao i radovi na unutrašnjem umjetničkom namještaju.

Do 2028. godine bi trebalo da bude u potpunosti obnovljen pristup katedrali, sa novi pločnikom i zelenilom.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovjekovječili književnici i dio istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva vijeka kasnije 1345. godine.

Notr Dam je tesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval, koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu "Bogorodična crkva u Parizu". Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodična crkva u Parizu", o katedrali, zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Bonus video: