Njemačka zabranila ulazak Varufakisu

Varufakis je trebalo da prisustvuje kontroverznoj propalestinskoj konferenciji u Berlinu, koju je policija prekinula, a zatim zabranila, manje od sat poslije početka

8865 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)
Varufakis (arhiva), Foto: Shutterstock
Varufakis (arhiva), Foto: Shutterstock

Bivšem grčkom ministru finansija Janisu Varufakisu nije dozvoljeno da uđe u Njemačku da bi prisustvovao kontroverznoj propalestinskoj konferenciji u Berlinu, jer su vlasti strahovale da će neki učesnici uputiti antisemitske komentare.

Uvedeno je nekoliko zabrana ulaska u Njemačku, uključujući jednu protiv Varufakisa, "kako bi se spriječila bilo kakva antisemitska i antiizraelska propaganda tokom događaja", rekli su danas Frans presu njemački bezbjednosni organi.

Varufakis, suosnivač ljevičarske panevropske partije Diem25, napisao je u subotu na društvenoj mreži Iks (X) da je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova njemu uputilo "zabranu svake političke aktivnosti" na svom tlu.

To važi i za učešće na onlajn događajima, dodao je bivši ministar.

Međutim, prema informacijama iz bezbjednosnih krugova, koje je potvrdio i dnevni list Handelsblat, riječ je o zabrani ulaska u Njemačku.

Njemačka policija je prekinula, a zatim zabranila pomenutu konferenciju u petak manje od sat vremena poslije početka, jer je jednom od govornika zabranjeno političko djelovanje u Njemačkoj.

Policija, koja nije navela identitet tog govornika, prenijela je da je zabranila nastavak konferencije, koja je trebalo da bude od petka do nedjelje.

Rat u Gazi izazvao je kontroverzu u Njemačkoj, gdje se velika podrška Berlina Izraelu suočila sa kritikama da su propalestinski glasovi marginalizovani.

Bonus video: