Diplomate i humanitarci na sastanku u Parizu kako bi obezbijedili pomoć za Sudan koji je na ivici masovne gladi

OCHA navodi da je 37 odsto stanovništva u opasnosti od gladi, a međunarodna nevladina organizacija "Spasimo djecu" (Save the Children) upozorava da bi oko 230.000 djece, trudnica i majki moglo da umre od gladi u sljedećih nekoliko mjeseci

3041 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak u Parizu, Foto: Reuters
Sastanak u Parizu, Foto: Reuters

Diplomate i predstavnici humanitarnih organizacija se danas sastaju u Parizu kako bi ozbijedili humanitarnu pomoć za Sudan koji se nalazi na ivici masovne gladi godinu dana nakon početka građanskog rata u toj zemlji.

UN su saopštile da je potrebno oko 2,7 millijardi dolara (2,5 milijardi eura) kako bi nabavili hranu, ljekove i ostale potrepštine za oko 24 miliona ljudi, što je gotovo polovina od cjelokupnog stanovništva Sudana.

Međutim prema podacima Кancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) do danas je sakupljeno samo 145 miliona dolara (oko 130 miliona eura), što predstavlja tek pet odsto onoga što im je potrebno.

OCHA navodi da je 37 odsto stanovništva u opasnosti od gladi, a međunarodna nevladina organizacija "Spasimo djecu" (Save the Children) upozorava da bi oko 230.000 djece, trudnica i majki moglo da umre od gladi u sljedećih nekoliko mjeseci.

Sudan je zahvaćen nasiljem od sredine aprila prošle godine kada su tenzije između zvanične vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom Burhanom i paravojnih Snage za brzu podršku (RSF) pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagaloa prerasle u otvorene borbe.

Prema posljednjim podacima UN, u Sudanu je zbog borbi raseljeno gotovo 10 miliona ljudi, od toga je 4,3 interno raseljeno unutar Sudana, a 1,2 miliona je pobjeglo u susjedne zemlje. Agencija UN za izbjeglice kaže da se u Sudanu odvija "nezamisliva" humanitarna kriza.

U sukobu je poginulo između 10.000 i 15.000 ljudi, a ranjeno više od 12.000, prema UN, a aktivisti i ljekarske grupe u zemlji kažu da je pravi broj poginulih daleko viši.

Bonus video: