Direktor agencije za atomsku energiju: Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći u Zaporožju

Nuklearna centrala Zaporožje, koju je od marta 2022. okupirala Rusija, nalazi se na jugu Ukrajine, a pretrpjela je niz napada dronovima od 7. aprila, pri čemu se Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade

5187 pregleda 1 komentar(a)
Rafael Grosi, Foto: Reuters
Rafael Grosi, Foto: Reuters

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi upozorio je da postoji velika opasnost od nuklearne nesreće u ukrajinskoj centrali u Zaporožju.

On je oštro osudio nedavne napade na tu elektranu i njenu okolinu.

Nuklearna centrala Zaporožje, koju je od marta 2022. okupirala Rusija, nalazi se na jugu Ukrajine, a pretrpjela je niz napada dronovima od 7. aprila, pri čemu se Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade.

"Ti nepromišljeni napadi", prvi koji su direktno ciljali najveću evropsku elektranu od novembra 2022, "moraju odmah da prestanu", rekao je Grosi tokom sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenog tom pitanju.

"Iako ovoga puta, srećom, nisu izazvali incident radijacije, ti napadi su u velikoj meri povećali taj rizik u elektrani Zaporožje, gdje je nuklearna bezbjednost već ugrožena", rekao je Grosi.

Grosi je rekao da napadi predstavljaju "opasan presedan, pošto su uspešno stigli do zaštitne strukture reaktora".

"Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći", rekao je Grosi i dodao da svijet ne smije da se kocka po tom pitanju.

Prema njegovim riječima, čak i ako se ugase svi reaktori elektrane, "potencijalna opasnost od velike nuklearne nesreće ostaje veoma realna".

Bonus video: