Putin pozvao Bliski istok da se suzdrži od poteza koji bi izazvali novi sukob, a koji bi imao katastrofalne posljedice

Putin, koji je ojačao veze s Iranom otkako je poslao ruske trupe u Ukrajinu 2022. godine, telefonski je razgovarao s iranskim predsjednikom, Ebrahimom Raisijem, o iranskom napadu na Izrael, koji je Kremlj nazvao "mjerama odmazde"

8872 pregleda 6 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, pozvao je sve strane na Bliskom istoku da se suzdrže od poteza koji bi izazvali novi sukob, a koji bi imao katastrofalne posljedice, saopštio je Kremlj, prenosi Rojters.

Putin, koji je ojačao veze s Iranom otkako je poslao ruske trupe u Ukrajinu 2022. godine, telefonski je razgovarao s iranskim predsjednikom, Ebrahimom Raisijem, o iranskom napadu na Izrael, koji je Kremlj nazvao "mjerama odmazde".

Iran je 13. aprila, kasno naveče, lansirao bespilotne letjelice i projektile na Izrael u znak odmazde za izraelski napad na njegov konzulat u Siriji, 1. aprila, u kome je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, uključujući dva zapovjednika.

Iran za ovaj napad odgovornim smatra Izrael, koji ipak umiješanost u taj incident nije potvrdio, ali ni demantovao.

Putin je u prvom javnom komentaru iranskog napada na Izrael kazao da je glavni uzrok trenutne nestabilnosti na Bliskom istoku "neriješeni sukob između Palestinaca i Izraela".

Kremlj je saopštio da se Putin nada da će sve strane pokazati suzdržanost i spriječiti novu rundu sukoba.

Raisi je, kako se navodi u saopštenju, kazao da su akcije Irana bile ograničene prirode te da "Teheran nije zainteresovan za daljnju eskalaciju napetosti".

Rusija, koja je uspostavila bliske veze s vrhovnim vođom, Ajatolahom Alijem Hamneijem i arapskim liderima, poput saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, nekoliko puta je kritikovala Zapad zbog ignorisanja potrebe za nezavisnom palestinskom državom, unutar granica iz 1967. godine.

Putin i Raisi su potvrdili stavove Rusije i Irana da je potreban trenutni prekid sukoba u Pojasu Gaze, kao i rješavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uslova za političko i diplomatsko rješenje krize.

Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju da sve snažnija partnerstva između Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje predstavljaju jedan od najopasnijih izazova u posljednje četiri decenije.

Iran je Rusiju opskrbio velikim brojem balističkih raketa i bespilotnih letjelica, koje je Moskva koristila u ratu u Ukrajini, započetog u februaru 2022.

Bonus video: