Lajčak imenovan za novog ambasadora EU u Švajcarskoj

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće novi šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU. Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji. Soreka će naslijediti Johana Zatlera, koji će postati ambasador EU u Crnoj Gori

4861 pregleda 0 komentar(a)
Lajčak, Foto: Boris Pejović
Lajčak, Foto: Boris Pejović

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj imenovao je nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan.

Proces imenovanja u okviru diplomatske rotacije biće okončan prijemom zvaničnih agremana od zemalja domaćina, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Među novoimenovanim evropskim diplomatama je i dosadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav koji će biti šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik, umjesto dosadašnjeg Tomaša Sunjoga. Orav je ranije bio šef delegacija EU u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj, ali ime njegovog nasljednika neće biti poznato prije formiranja nove Evropske komisije poslije junskih izbora za Evropski parlament.

Slovenački list Delo je ranije objavio da bi bivši slovenački predsjednik Borut Pahor mogao da zamijeni Lajčaka na funkciji specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće novi šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU. Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji.

Soreka će naslijediti Johana Zatlera, koji će postati ambasador EU u Crnoj Gori.

Ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Jekaterina Dordonova, savjetnica za Zapadni Balkan u EEAS koja je bila i zamjenica šefa Delegacije EU u BiH odlazi za ambasadorku EU u Ekvadoru.

Bonus video: