Advokati u Njemačkoj vodili mrežu za krijumčarenje ljudi

Zloupotrijebivši posebnu zakonsku regulativu za privlačenje stručne radne snage iz inostranstva, krijumčarska banda je pribavila boravišne dozvole za oko 350, uglavnom kinskih državljana. To je svakom naplatila petocifrenim i šestocifrenim iznosima u eurima

6379 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Desetoro osumnjičenih je privedeno u obimnoj akciji protiv međunarodne mreže krijumčara koja je ilegalno dovodila kineske državljane u Njemačku, saopštile su njemačke vlasti.

U osam njemačkih pokrajina u srijedu ujutro, u raciju se uključilo više od 1.000 policajaca i agenata raznih službi.

Pretreseno je više od 100 stanova i poslovnih prostorija, uključujući i dvije advokatske firme, saopštila je policija u Sankt Augustinu kod Bona.

Zloupotrijebivši posebnu zakonsku regulativu za privlačenje stručne radne snage iz inostranstva, krijumčarska banda je pribavila boravišne dozvole za oko 350, uglavnom kinskih državljana. To je svakom naplatila petocifrenim i šestocifrenim iznosima u eurima.

Glavnoosumnjičeni su dvojica advokata, stari 42 i 46 godina, sa područja Kelna.

Advokati su preko svojih kancelarija navnodno vrbovali dobrostojeće pojedince, uglavnom iz Kine i arapskih zemalja, obećavajući im stalnu boravišnu dozvolu.

"Sa tom perspektivom ... krijumčarene osobe su im plaćale između 30.000 i 350.000 eura", navela je policija.

Policija je naglasila da se u ovom slučaju, za razliku od većine ljudi koje u Njemačku ubacuju krijumčari, radilo o dobrostojećim mušterijama.

Glavnoosumnjičeni su novac prale osnivanjem fiktivnih firmi, kupovinom nekretnina i platama nepostojećih radnika.

Jedan od privedenih je radio u kancelariji za imigraciju u Direnu.

Bonus video: