U Poljskoj uhapšen navodni ruski špijun koji je planirao atentat na Zelenskog

U saopštenju tužilaštva se navodi da je muškarac koji je identifikovan samo kao Pavel K. optužen da je bio spreman da ruskim agentima otkrije informacije o bezbjednosti aerodroma i da je uhapšen u Poljskoj u srijedu

19299 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Policija u Poljskoj je danas uhapsila muškarca jer je navodno špijunirao za rusku vojno obavještajnu agenciju (GRU) i zato što je navodno pristao da učestvuje u zavjeri za ubistvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, saopštilo je danas poljsko tužilaštvo.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je muškarac koji je identifikovan samo kao Pavel K. optužen da je bio spreman da ruskim agentima otkrije informacije o bezbjednosti aerodroma i da je uhapšen u Poljskoj u srijedu.

Navodi se da je taj čovjek tražio kontakt sa Rusima koji su direktno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će preneti detaljne informacije o aerodromu Žešov-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom, koji je glavno mjesto za međunarodne vojne i humanitarne isporuke za Ukrajinu. Takođe služi liderima i političarima koji putuju u Ukrajinu i van nje. Aerodrom je pod kontrolom američkih trupa.

Ako bude proglašen krivim, muškarac bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do osam godina.

Tužioci su rekli da je hapšenje rezultat bliske saradnje sa tužiocima i bezbjednosnim službama Ukrajine, koji su ih dojavili i koji su pružili ključne dokaze. Dodaje se da je istraga još u toku.

Otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine nekoliko ljudi je uhapšeno u Poljskoj zbog optužbi za špijuniranje za Rusiju.

Bonus video: