Muškarac koji je prijetio da će se raznijeti već bio osumnjičen za pokušaj paljenja prošlog septembra

List Le Parisien objavio je na svom sajtu da je, prema riječima nekoliko svjedoka, muškarac vukao zastave po podu konzulata i rekao da želi da osveti smrt svog brata. Nije jasno da li incident ima bilo kakvu vezu sa trenutnim tenzijama između Irana i Izraela

3795 pregleda 0 komentar(a)
Francuska policija i pripadnici francuskih specijalnih policijskih snaga Istraživačko-interventne brigade (BRI) obezbjeđuju područje u blizini iranskog konzulata, Foto: Reuters
Francuska policija i pripadnici francuskih specijalnih policijskih snaga Istraživačko-interventne brigade (BRI) obezbjeđuju područje u blizini iranskog konzulata, Foto: Reuters

Policijski izvor je rekao da se radi o istom čoveku koji je bio osumnjičen za pokušaj paljenja u blizini iranskog konzulata u incidentu prošlog septembra, javlja Rojters.

On je danas prijetio će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu, a francuska policija ga je uhapsila nakon što je napustio iranski konzulat, rekao je policijski izvor. Prilikom pretresa utvrđeno je da nije nosio nikakav eksploziv. TV kanal BFM je rekao da je nosio replike granata.

List Le Parisien objavio je na svom sajtu da je, prema riječima nekoliko svjedoka, muškarac vukao zastave po podu konzulata i rekao da želi da osveti smrt svog brata.

Nije jasno da li incident ima bilo kakvu vezu sa trenutnim tenzijama između Irana i Izraela.

Francuska policija ranije je ogradila iranski konzulat, kako su vidjeli reporteri Rojtersa, zbog čega je policija zamolila javnost da izbjegava to područje. Tada je i usluga prekinuta na obližnjoj liniji metroa iz bezbjedonosnih razloga, kako je bila rekla metro kompanija RATP.

Policijski izvor je rekao Rojtersu da je muškarac viđen oko 11 sati kako ulazi u konzulat, noseći nešto što je izgledalo kao granata i prsluk sa eksplozivom. Policija je ogradila područje.

Iz Rotjersa su rekli da je osoba u iranskoj ambasadi, koja je odgovorila na njihov poziv, odbila da pruži bilo kakve informacije o situaciji.

Ranije u petak, eksplozije su odjeknule nad iranskim gradom Isfahano, što su izvori opisali kao izraelski napad, ali je Teheran umanjio incident i ukazao da nema planove za odmazdu - odgovor koji je izgledao usmjeren na sprečavanje rata u cijelom regionu.

Bonus video: