U ukrajinskim napadima dronovima na Rusiju poginule dvije osobe, zapaljeno skladište goriva

Iako zvanično ne potvrđuje niti poriče da napada energetske ciljeve u Rusiji, Ukrajina navodi da se radi o legitmnim ciljevima koji pomažu ruskoj vojsci u vrijeme dok gađaju ukrajinske gradove i infrastrukturu

4689 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

U ukrajinskim napadima dronovima na regije u zapadnoj Rusiji ubijene su dvije osobe, te je zapaljeno skladište goriva, objavili su regionalni guverneri.

Napad dronom tokom noći je ubio dvije osobe u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod, naveo je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov, rekavši da su stambena zgrada i štala u selu Poroz "u potpunosti spaljeni". Još jedna zgrada je pretrpjela teška oštećenja.

"Kao rezultat oslobađanja dvije eksplozivne naprave, privatna stambena zgrada se zapalila. Tragično, dvoje civila je umrlo – žena koja se oporavljala od preloma butne kosti, i muškarac koji se starao o njoj", napisao je Gladkov na Telegramu.

Dodao je da je "sin preminule uspio da pobjegne iz zapaljene zgrade u posljednji trenutak".

Ranije je pomenuo još jedan ukrajinski napad dronom u selu Istobnoje, ali bez žrtava.

Istovremeno, u regiji Smolensk, skladište goriva je napadnuto dronom, te se kasnije zapalilo, naveo je guverner Vasilij Anokin na Telegramu.

Anokin je kazao da je skladište goriva i maziva u regiji Kardim zapaljeno, te da se vatrogasci bore sa požarom.

"Kao rezultat rada protivvazdušne odbrane, letjelice su oborene. Ali, nakon što su padali njihovi ostaci, rezervoar sa gorivom se zapalio", napisao je on.

Dodao je da u prvim trenucima nije bilo jasno da li su ljudi povrijeđeni u napadu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters

Guverneru Kurska, Kaluge i Brijanska, regija u zapadnoj Rusiji, takođe su naveli napade u svojim oblastima.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je presrelo 50 ukrajinskih dronova tokom noći, uključujući 26 iznad regije Bjelgorod, ali i jedan iznad okoline Moskve.

Ukrajina je posljednjih sedmica pojačala svoje napade na Rusiju, ciljajući uglavnom energetski značajne lokacije.

Iako zvanično ne potvrđuje niti poriče da napada energetske ciljeve u Rusiji, Ukrajina navodi da se radi o legitmnim ciljevima koji pomažu ruskoj vojsci u vrijeme dok gađaju ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Obzirom da zemlja zavisi od zapadne, uglavnom američke, vojne pomoći u borbi protiv ruske ofanzive, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već mjesecima traži od saveznika da ubrzaju snabdijevanje oružjem njegovim oružanim snagama koje se bore sa manjkom ratne opreme.

U Sjedinjenim Državama, zakonodavci će u subotu glasati da li da otključaju paket vojne pomoći vrijedan 61 milijardu dolara, koji se već dugo odlaže zbog političkih svađa.

Zelenski je to nazvao "odlukom od vitalnog značaja".

Bonus video: