Navaljnaja upozorava da bu Putin mogao da upotrijebi nuklearno oružje: Ne znamo šta možemo očekivati od njega

Navaljnaja je nedavne špijunske skandale i hapšenja u Njemačkoj i Poljskoj iskoristila da argumentuje stav kako Putin godinama vodi rat u srcu Evrope

6478 pregleda 13 komentar(a)
Navaljnaja, Foto: Reuters
Navaljnaja, Foto: Reuters

Prognana udovica pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog rekla je da "niko ne zna" šta može da očekuje od ruskog predsjednika Vladimira Putina i upozorila da bi revanšistički lider Kremlja mogao da upotrijebi nuklearno oružje ako osjeti potrebu.

Julija Navaljnaja, koja je obećala da će održavati pritisak na Putina nakon smrti njenog supruga u ruskom zatvoru u februaru, na pitanje novinske agencije DPA - smatra li da će ruski lider odustati od upotrebe nuklearnog oružja - odgovorila je da "mi ne znamo šta možemo očekivati od njega (Putina)".

"Vjerovatno bi to uradio", ocijenila je.

Navaljnaja je nedavne špijunske skandale i hapšenja u Njemačkoj i Poljskoj iskoristila da argumentuje stav kako Putin godinama vodi rat u srcu Evrope.

"Putin nije tek počeo", rekla je ona. "On sve vrijeme to radi."

Aleksej Navaljni (47) umro je 16. februara pod nejasnim okolnostima u zatvoru na Arktiku u kojem je služio 19-godišnju kaznu zbog ekstremizma i drugih optužbi koje se smatraju politički motivisanim.

Njegovu smrt Navaljnaja i njegove pristalice nazivaju ubistvom uprkos zvaničnoj smrtovnici u kojoj se navodi da je Navaljni umro prirodnom smrću.

Američki predsjednik Džozef Bajden i drugi čelnici Zapada optužili su Moskvu da je ubila svog najčešćeg domaćeg kritičara, koji je preživio višestruka trovanja za koja je okrivio Putina.

Istražitelji u ruskoj Jamalskonenečkom autonomnom okrugu su 9. aprila produžili rok preliminarne istrage o smrti Navaljnog do najmanje 20. aprila.

Navaljni je prije četiri godine počeo pisati memoare koji će se naći u prodaji kasnije ove godine. Izdavač Alfred A. Knopf navodi da je to Navaljnijevo "posljednje pismo svijetu".

Međutim, njegova supruga Julija, koja sa njihovom djecom živi u egzilu, poziva svijet da povuče priznanje Putina kao "legitimnog" predsjednika Rusije i obećala je da će nastaviti s naporima da ga svrgne.

Putin je proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora sa 87 posto glasova i tako započeo svoj peti mandat. Ruske vlasti su iz trke diskvalifikovali njegovog jedinog ozbiljnog protivkandidata.

Pozivajući se na nepredvidivost ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Navaljnaja ocjenjuje da je nemoguće znati gdje bi Putin mogao sljedeće da udari.

"On plaši ljude, drži ih u strahu. Niko ne zna šta će Putin sljedeće uraditi", ističe ona.

Bonus video: