Šta znači američki paket pomoći Ukrajini: Usporavanje napretka Rusije, spašavanje hiljada života?

Iako nije neuobičajeno da o budućnosti zemlje odlučuju političari, samo postojanje države koje zavisi od glasanja udaljenog 5.000 milja je onoliko neobično koliko zvuči

27142 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Predstavničkom domu američkog Kongresa što je odobrio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara nakon višemjesečnog odlaganja, piše Džejms Votrehaus, korenspondent BBC iz Kijeva.

U tekstu se navodi da je Zelenski rekao je da bi pomoć mogla spasiti hiljade života.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Iako nije neuobičajeno da o budućnosti zemlje odlučuju političari, samo postojanje države koje zavisi od glasanja udaljenog 5.000 milja je onoliko neobično koliko zvuči. Za Ukrajinu je šestomjesečno čekanje na ovaj vojni paket koštalo jednako koliko je bilo i frustrirajuće. Sve manje municije koštalo ju je je života i teritorije. U ovom periodu rijetkih pojačanja za Kijev, ovo je bila velika stvar - dolazak američkog naoružanja omogućiće njegovim opkoljenim trupama da urade više od toga da se samo drže. Ali to nije srebrni metak, piše u tekstu.

Dakle, šta će paket značiti?

Vjerovatno će uključiti sisteme protivvazdušne odbrane, rakete srednjeg i dugog dometa i artiljerijske granate. Nedavni nedostatak njih u Ukrajini doveo je do toga da su ruske snage zauzele još stotine kvadratnih kilometara teritorije. Kada pomoć stigne, Ukrajina bi potencijalno mogla da izazove nadmoć Rusije u vazduhu, da osujeti njene linije snabdijevanja i da uspori napredovanje trupa, navodi se u tekstu.

Za Vitalija, vojnika na kojeg Voterhaus nailazi u centru Kijeva, važno je da fokus bude na pozitivnim stvarima.

"Svaki cent je bitan. Veoma je potrebno. Treba nam sve. Svaki kertridž, svaki cent, svaka pozitivna misao. Sve nam je potrebno", rekao je on.

Voterhaus piše da kada je prošlog mjeseca bio u regionu Donjecka, vojnici su rekli da većina artiljerijske tutnjave dolazi sa ruske strane. Gradovi poput Kostjantinovke i Kramatorska pripremali su se za ono što bi moglo doći. Ova pomoć bi mogla spasiti te gradove. To Ukrajini neće dati trenutna sredstva da počne da oslobađa teritoriju i prisili Rusiju da se povuče – ali daje mogućnost da se to dogodi u budućnosti. Konsenzus u Kijevu i Vašingtonu je da bi bez ove američke pomoći Ukrajina izgubila.

"Bolje ikad nego nikad"

U mizerno nedjeljno jutro, toplina kijevskog metroa uvijek će pobijediti mokre ulice koje se nalaze iznad, piše u tekstu.

Voterhaus navodi da tu srijeće Maksima, koji je zadovoljan što je američka pomoć konačno odobrena.

"Zaista sam srećan zbog toga. "Samo sam malo razočaran što je tako dugo trajalo. U svakom slučaju, bolje ikad nego nikad, rekao je Maksim koji je frustriran rastućom debatom o tome da li Ukrajina treba da pregovara o miru sa Rusijom na račun teritorije.

Vita koja drži sina za ruku i izvlači ga iz voza kaže. "Kako drugačije Ukrajina može da preživi bez toga? Ne može. Mi nemamo takvu vojsku i oružje", kazala je.

Ona tada postaje emotivna.

"To je nemoguće. Zaista želimo pomoć, da naša djeca prežive, pa čekamo."

Proteklih šest mjeseci nije samo otkrilo dominaciju Rusije, već i nesposobnost Evrope da pruži isti nivo podrške kao SAD.

"Moramo da razmislimo o hipotetičkoj mogućnosti da sljedeći paket američke pomoći možda neće proći", kaže Nikola Bieleskov, naučni saradnik Ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije.

"Zato je na Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi da povećaju proizvodnju oružja kako bi se ispunili zahtjevi Ukrajine", dodao je on.

Što se tiče realnog ovogodišnjeg cilja za Kijev, Bieleskov se nada da će ova američka pomoć pomoći stabilizaciji linija fronta.

Za demokratiju je potrebno vrijeme

Uprkos povratku zapadnog jedinstva, pitanje za Ukrajinu je uvijek bilo vrijeme potrebno da pomoć stigne.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sigurno ne mora da pregovara o toliko političkih prepreka kada je riječ o vojnim troškovima. Demokratska odlaganja nisu isključiva samo za saveznike u inostranstvu - Ukrajina ima svoje probleme sa mobilizacijom dovoljno ljudi za svoje ratne napore. Kontroverzni zakon o vojnoj obavezi je upravo usvojen nakon mjeseci rasprave i amandmana, piše u tekstu.

Izazov za predsjednika Zelenskog sada je držanje politike odvojeno od borbi. Biće pod pritiskom da se ova najnovija američka ponuda isplati, zaključuje se.

Bonus video: